Itävalta kiihdyttää kampanjaansa ydinvoimaa vastaan

STT, AFP

Itävalta pyrkii estämään Britannian ydinvoimahankkeen etenemisen valittamalla laitoksen tukiaisista EU-tuomioistuimeen. Itävalta on tiukasti ydinvoimaa vastaan ja on monien vuosien ajan kamppaillut ydinenergian kitkemiseksi EU-alueelta.

Britannia aikoo tukea kahden reaktorin rakentamista 17 miljardilla punnalla (24 miljardilla eurolla) ja niiden tuottamaa sähköä syöttötariffilla. Tuki muodostaa merkittävän osuuden hankkeen hinnasta, jonka arvioidaan nousevan 24,5 miljardiin puntaan.

EU:n komissio linjasi viime syksynä, että tuet Hinkley Point C -hankkeelle voidaan hyväksyä. Itävalta pitää tukia laittomina ja kilpailua vääristävinä ja vaatii EU-tuomioistuinta kieltämään ne.

– Ydinvoima on viime vuosisadan energiamuoto. Se on kestämätön, riskialtis tuotantomuoto, joka on kannattavaa vain perusteettomien tukien turvin, sanoi ympäristöministeri Andrä Rupprechter.

Itävalta on ilmoittanut, että se valittaa jatkossakin kaikista yrityksistä maksaa ydinvoimahankkeille tukia. Kaikki Itävallan naapurimaat käyttävät ydinvoimaa, joskin Fukushiman onnettomuutta säikähtänyt Saksa aikoo luopua ydinvoimaloistaan vuoteen 2022 mennessä. Unkari, Slovakia ja Tshekki kaavailevat sitä vastoin ydinvoiman lisärakentamista.

Itävalta tuottaa kolmanneksen sähköstään uusiutuvalla energialla ja aikoo kasvattaa osuuden 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tämän vuoden alussa Itävalta myös kielsi ydinsähkön tuonnin.

Maahan on rakennettu yksi ydinvoimala, mutta valmista laitosta ei koskaan otettu käyttöön, koska ydinvoima hylättiin kansanäänestyksessä vuonna 1978.

Kuukautta myöhemmin Itävalta hyväksyi lain, jossa kiellettiin ydinvoiman käyttäminen energiantuotannossa. Sittemmin Itävalta on muun muassa esittänyt, että EU:n perussopimukseen kirjattaisiin samanlainen kielto. Ehdotus ei saanut kannatusta muilta EU-mailta.

Zwentendorfin voimalaitosta käytetään nykyään ydininsinöörien koulutukseen ja toisinaan elokuvalavasteena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.