Kauas nuoret karkaavat

Riku Tulla

Sanotaan, että meissä nuorissa on tulevaisuus. Ajatus on sinänsä jämpti, sillä meistä jokaisella on kerran elämässään nuoruus ja edessään tulevaisuus. Se on sitä aikaa, jolloin elämässä tehdään isoja päätöksiä ja valintoja. Suunnataan kohti työtä ja luodaan uraa, perustetaan perhe, ehkä ostetaan asunto.

Kaikki ovat pitkälle tulevaisuuteen nojaavia päätöksiä, jotka ovat pysyviä - niistä ei helposti livetä.

Nuorissa on tulevaisuus. Lauseen voisi ajatella toisinkin, ilman nuoria ei ole tulevaisuutta. Tämä on asia, joka tulisi meidän jokaisen pitää mielessä. Ei ole yhdentekevää, minne nuori suuntaa muuttoauton keulan opintojen tai työn perässä ensikertaa elämässään. Nuorista tulisi pitää kiinni.

Täällä Äänekoskella kuulee valitettavan usein nuorten keskuudessa puhuttavan, kuinka minä sitten muutan täältä pois, kun vain tilaisuus koittaa. Eihän sen niin pitäisi mennä. Mikä meillä on hassusti? Kuinka saisimme nuoret näkemään kaupunkimme toisella tapaa - tavalla, jossa miettisinkin "Tämähän onkin hyvä paikka asua ja elää."

Itse olen paljasjalkainen äänekoskelainen, tuttuja ovat kotipaikkana niin "vanha" Äänekoski kuin Suolahtikin. Valittamista paikkakunnan suhteen ei ole ollut ja tuskin tulee olemaankaan.

Ensimmäistä kertaa jouduin miettimään paikkakunnan jättämistä päästessäni yliopistoon opiskelemaan Jyväskylään vuosi takaperin.

Ajattelin kuitenkin, miksi jättää tuttu ja turvallinen paikkakunta taakseen. Toimivat liikenneyhteydet sekä julkinen liikenne mahdollistaa myös opiskelun täältä käsin, eikä kaikkea tarvitsekaan jättää taakse.

Osa ihmettelee, kuinka jaksan kulkea Nelostietä pitkin päivästä toiseen edes ja takaisin. Ei se ole sen kummempaa herätä puolta tuntia aikaisemmin aamulla Äänekoskella kuin parin torkkunapin painalluksen jälkeen Jyväskylästä.

Valintani ei ole tuntunut lainkaan hassummalta.

Joidenkin kohdalla poismuuttaminen on tietenkin järkevintä. Työ tai opiskelu voi kutsua paljon kauemmaksi ja tarve lähtöön on välttämätöntä.

Perimmäinen kysymys kuitenkin on se, mikä Äänekoskella kiikastaa nuoria?

Paikkakunta on kuitenkin ihmisen kokoinen kunta, jossa on kaikki tarvittavat palvelut ja vielä suhteellisen lähellä. Meidän tulisi pitää tulevaisuudesta ja nuoristamme kiinni rakentaen sellaista kuntaa, josta ei lähdettäisi heti kun vain valvova silmä välttää.

Nyt herää kysymys: Minne nuoret karkaavat?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut