Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Korpilahden kesäteatteri: Katsastus

Korpilahden kesäteatterin Katsastuksen huumori löytyy dialogista.

Jorma Pollari

Joni Skiftesvikin kirjoittama Katsastus on niittänyt yleisön mielenkiinnon satoa niin elokuvana kuin teatteriesityksenäkin. Näytelmää on esitetty muun muassa Lahden kaupunginteatterissa, ja tänä kesänä bensankatkuisen tarinan pääsee kokemaan Korpilahden kesäteatterissa Antti Suoran ohjaamana.

Pakko on ihmetellä tarinan saamaa suurta suosiota: se on pätkä vaikeakulkuista arjen baanaa yhden perheen näkökulmasta. Ihmisten suhteet itseen, toiseen ja jälkeläisiin vertauskuvallistuvat auton moottorin rassaamiseen – aikana jolloin rasseliäijät ”helmiään” vielä pystyivät räpläämään ja rasvaamaan.

Korpilahdella tarina on potpuri erilaisia kohtaamisia, katsastusreissua videotiellä, rautalankabiittiä ja kahden nuoren asettautumista vakavaan parisuhteeseen vammaisena syntyvän lapsen vanhempina. Riikka Maukonen tekee äiti-Mallun roolissa näytelmän koskettavimman työn ja löytää kosolti myötätuntoa herättävää realismia monitahoisessa roolissaan.

Katja Kolehmainen saa tehdä töitä olan takaa ja onnistuukin luomaan erottuvia hahmoja, joskaan kovin syvällisiin tunnetiloihin hänellä ei ole mahdollisuutta päästä lukuisissa, näin vinhaan tahtiin vaihtuvissa rooleissaan. Näytelmän komedienne hän silti eittämättä on.

Jaakko Holopainen miespääosassa vaikuttaa hyvin uskottavalta huoltamoiden hieman nössöltä meisselimestarilta, jolla ihmissuhdetaidot ovat hakusassa ja tunne-elämän virtalukot jumissa. Juuso Metsälä luo hänen kaverinaan aidontuntuisen kuvan heteromiesten välisestä vähäsanaisesta ystävyydestä.

Katsastuksen huumori kukkii lähinnä Skiftesvikin hersyvässä kielessä. Dialogit ovat runsaskuvisia purkauksia, joissa on säilää ja särmää jos päreen syrjää muistuttaville onnenetsijöille lämpöäkin. Näytelmän kaikki henkilöt ovat arkirealistisen suomalaiskomedian tunnistettavia hahmoja tapoineen ja asenteineen. Siinä ehkä näytelmän suosion syy.

Antti Suora on ohjannut Katsastuksen tasaisesti juoksevaksi kohtausten virraksi, josta puuttuvat suuret kosket, viileät suvannot ja jännittävät pyörteet. Tapahtumat soljuvat eteenpäin sen suurempia reaktioita synnyttämättä, ja näytelmän ihmisetkin asettuvat uomiinsa kohtaloonsa tyytyen. Virta kyllä vie mutta tuo katsojalle harmittavan vähän.

Rooleissa: Jaakko Holopainen, Olli Suhonen, Katja Kolehmainen, Heta Vaattovaara, Juuso Metsälä, Riikka Maukonen, Kaspian Nurro, Eeli Mikonranta. Ohjaus: Antti Suora. Käsikirjoitus: Joni Skiftesvik.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut