Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Muovipussien tuhlailu kuriin

Anita Kärki

Pieni hinta, suuri säästö. Tämä on yksi konsti, jolla pyritään vähentämään muovipussien käyttöä Euroopassa.

Esimerkiksi Portugalissa muovisten kantokassien käyttö väheni huomattavasti, kun kassit muuttuivat maksullisiksi, kertoi tanskalainen meppi Margrete Auken keväällä Strasbourgissa.

– Kassin hinta Portugalissa on vain 10 senttiä, ja silti sillä on suuri vaikutus kulutukseen. Rannoilla ei enää lentele muovipusseja entiseen tapaan, vihreiden ryhmään kuuluva Auken intoili.

Auken on perehtynyt muovipussien kulutukseen perusteellisesti, sillä muovipussidirektiivin esittely on ollut hänen vastuullaan Euroopan parlamentissa.

EU-jäsenmaissa punnitaan nyt kahden vaihtoehdon välillä: tehdäkö muovisista kantokasseista maksullisia vuoteen 2018 mennessä vai rajoittaako kassien vuosittaista käyttöä 40 kappaleeseen asukasta kohden vuoteen 2025 mennessä.

Suomi on jo nyt aika lähellä jälkimmäistä vaihtoehtoa. Meillä käytetään 55 muovista kantokassia henkeä kohden vuodessa. Euroopan mitassa se on vähän, sillä esimerkiksi Bulgariassa kulutetaan vuosittain runsaat 400 muovikassia asukasta kohden.

EU-kansalainen käyttää keskimäärin 200 muovipussia vuodessa. Niistä 89 prosenttia käytetään vain kerran. Luku on yllättävän suuri, sillä kyse on paksuista, kaupoissa kantokasseina käytettävistä muovipusseista. Niille luulisi löytyvän helposti jatkokäyttöä.

Jos muovisten kantokassien kulutus onnistuttaisiin puolittamaan Euroopassa kolmessa vuodessa, toisi se koko Euroopan tasolla vuosittain 740 miljoonan euron säästöt muun muassa roskien keräämisen vähentymisenä.

Ohuet hedelmäpussit ovat vielä luku erikseen. Myös hedelmäpussien käyttöön aiotaan jatkossa puuttua, sillä juuri ohuet pussit aiheuttavat eniten haittaa luonnolle. Ne kerääntyvät mereen lautoiksi ja tukkivat luontokappaleiden sisukset.

Ympäristötietoisuus on usein vaikea laji. Euroopassa on markkinoilla oxo-hajoavia – siis hapen vaikutuksesta hajoavia – muovipusseja, joita monesti markkinoidaan biotuotteina.

Oxo-hajoavien muovipussien luontoystävällisyyttä pidetään kyseenalaisena, koska ne eivät oikeasti hajoa luonnossa. Kyseiset kassit häviävät vain kompostointilaitoksissa, joissa niihin lisätään hajoamista edistäviä aineita. Silloinkin niiden häviäminen kestää 2–5 vuotta.

Tarkkaan ottaen oxo-hajoavat muovipussit eivät hajoa vaan ne murenevat. Ja se ei ole hyvä asia: mikromuovi on pahimman sorttista jätettä. Aivan kuten ohuet muovipussitkin.

Aukenin mukaan esimerkiksi Espanjassa oxo-hajoavista pusseista on onnistuttu luomaan ympäristömyönteinen mielikuva.

– Oxo-hajoavat kassit ovat huijausta ja jopa pahempia kuin muovipussit, Auken tylytti.

Mutta koska oxo-hajoavat muovikassit ovat jo markkinoilla, löytyy niille myös puolustajia. Siksi EU ei ole kieltämässä oxo-hajoavia muovikasseja vaan pyrkii saamaan muovipusseihin selvemmät merkinnät siitä, onko tuote aidosti biohajoava vai vaatiiko se järeämpää kompostointia.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut