Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Lehti: Kreikan talousrajoitukset alkaneet vaikuttaa maahantuontiin

STT

Kreikan rahamarkkinoiden rajoitukset ovat jo alkaneet vaikuttaa maahantuontiin, kertoo brittilehti Telegraph. Myös ainakin yksi suomalaisen selluerä on lehden mukaan jumissa, koska kreikkalainen ostaja ei kykene maksamaan.

Suomesta saapuneet 3 000 tonnia sellua ovat juuttuneet Thessalonikin satamaan.

- Pankki on suljettu. En pysty maksamaan, eikä toimittaja vapauta selluerää, kertoi paperitehdas Maxin omistaja Vassilis Papadopoulos. Hän arvioi, että tehdas voidaan joutua sulkemaan heinäkuun puolivälissä.

Jotkut kreikkalaiset yritykset ovat perustaneet eurolle omia rinnakkaisvaluuttoja, jotta kauppa pystytään pitämään käynnissä.

Kreikan asettamat tuontirajoitukset eivät koske ruoan maahantuontia. Valtiovarainministeri Gianis Varoufakis on niin ikään korostanut, että Kreikalla on varastossa öljyä kuudeksi ja lääkkeitä neljäksi kuukaudeksi.

Varoufakis ja Kreikan suurimman pankin pääjohtaja Louka Katseli kiistävät huhut siitä, että kreikkalaispankit suunnittelisivat talletusveroa. Talouslehti Financial Times uutisoi eilen, että pankit olisivat tehneet suunnitelmia talletusveron käyttöönotosta.

Lehden lähteiden mukaan suunnitelmissa on, että yli 8 000 euron talletuksista perittäisiin 30 prosentin maksu pankkijärjestelmän tukemiseksi. Samankaltainen keino oli esillä vuonna 2013 Kyproksen tukisuunnitelman ehtona.

Kreikan pankit ovat olleet suljettuina maanantaista lähtien.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut