Telttateatteri: Maailman baari

Maailman baarin Riskiryhmä esittäytyy teltassa. Näyttelijät ovat Elina Masalin, Jyrki Kemppainen, Elina Mäkinen, Veli-Matti Linna ja Turkka Parviainen.

Teppo Kulmala

Viitasaarella Pihkurin rannassa 29.6.2015

Jollain tavalla viiden ryhmässä esiintyy 150 ihmistä. Telttateatteri ei kutsu yleisöä näyttämölle, mutta vaisto katsomon intensiteetistä Maailman baarissa on olemassa. Yhden katsojan tavanomaisesta poikkeavat huudahdukset esityksen aikana eivät kajahda häiriönä, vaan pikemmin yhteisen myötäelon merkkinä. ”… ilmiöiden suhteellisuus ihmetyttää ja erilaisuus on oikeasti rakkautta”, kirjoittaa ohjaaja Sirpa Masalin käsiohjelmassa. Nasevasti se sopii noihin kehitysvammaisen, valoisasti eläytyneen katsojan ääneen esittämiin huomioihin.

Torsti Tuliossa, Sirkku Peltolan 80-luvun tähdessä on tietyin piirtein samaa kuin äskeisessä yleisökommentoijassa. Jukka Keinosen aikanaan lähes käsitteeksi luoma hahmo saa Jyrki Kemppaiselta muutoin ”Veskun näköisyyttä”. Yhteensä keskeistä on kuitenkin se, mikä Jukalla oli: ison lapsen hämmästys, vilpitön luottamus, ujous, hyväntahtoisuus ja tunteikas, onnea ja turvallisuutta kaipaava olemus, surussa ja ilossa fyysinen ääntelyn ja äänettömyyden puhina, riemastus, vaikerrus sekä inhimillinen mutta nöyristelemätön säälittävyys.

Telttateatterin tiivis versio nuolaisee alkutekstin ydintä. Kemppaisella pienen suuren persoonallisuuden esittäminen tapahtuu kuin minimalistinen ja iso silmänkääntö. Äkkiä vähän onkin runsasta. Syntyvä tila antaa katsojalle tunteet ja ajatusosoitteet.

Peltolan komediassa kaurismäkeläinen arkitoteavuus ja loirimaisen leikin mielikuvituksekkuus tapaavat. Baari on Torstin arpajaisvoittorahoilla perustama solariumkahvila. Asiakkaita ei käy. Jos joskus käy, heiltä puuttuu rahaa tai heitä pitää syystä tai toisesta palvella muuten ilmaiseksi.

Siljallakaan ei ole kahvikolikkoa, mutta merkiltään hän on neitsyt ja odottaa lasta. Rakastuvan Torstin hän vie uniin ja unelmiin, joissa tulevia lapsia on seitsemän ja avioparin onni kuin enkeleillä.

Realismin taso on traagisempi. Vapaus ja vankila, arjen pikku asiat ja sotaisa maailma pyörittävät planeettaa. Vaikka Silja musertaa Torstin sydämen, ei Torsti tahallaan ”kilpakosijaansa” solariumissa kutista! Mutta miten suhteellisia ovat pienen ja suuren ihmisen rajat ja yksilön ja maailman itkut ja vesinaurut!

Nopein menoin hohottavassa, vuoropuhelevassa ja vaikenevassa esityksessä Torstin äitiä ja mummoa esittää Elina Mäkinen. Veli-Matti Linna on isä, Elina Masalin Silja ja Turkka Parviainen kilpakosija. Heillä on muitakin rooleja. Pienoisdraama jatkaa tänään Kinnulaan ja edelleen muualle lähikuntiin vielä myös palatakseen kotiseudulleen Viitasaarelle.

Rooleissa: Jyrki Kemppainen, Elina Mäkinen, Veli-Mati Linna, Elina Masalin ja Turkka Parviainen. Käsikirjoitus: Sirkku Peltola. Ohjaus: Sirpa Masalin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut