Häkellyttävän suuri osa suomalaisista ei osaa uida: Näin pelastat kaverisi

Veden varaan joutuneelle kannattaa ensimmäisenä heittää jotain kelluvaa. Se voi olla pelastusrengas tai hätätapauksessa edes ämpäri, joka ylösalaisin käännettäessä auttaa kellumisessa. Kauko Marko

Eriikka Hienola

Joka kolmas suomalainen ei osaa uida, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto. Tämä onkin häkellyttävän suuri lukema tuhansien järvien maassa.

Uimataito tosin määritellään riittäväksi, jos ihminen pystyy uimaan 200 metriä, joista 50 metriä selällään. Uimataitotesti tehdään useimmiten sisätiloissa ja uima-altaassa, joten tosipaikan tullen testistä läpäiseminen ei välttämättä kerro mitään.

Jos vene keikahtaa keskellä järven selkää, on rantaan usein paljon pidempi matka.

– On sitä paitsi ihan eri asia uida kylmässä vedessä vaatteet päällä kuin lämmitetyssä altaassa uikkareissa, liiton koulutussuunnittelija Anne Hiltunen toteaa.

Jos kaveri tipahtaa veneestä veteen, kannattaa hänet ensisijaisesti yrittää kalastaa veneen viereen. Apuna voi käyttää esimerkiksi narun päähän sidottua kanisteria. Kanisteriin on hyvä lurauttaa vähän vettä, jotta se on painavampi ja lentää heitettäessä kauemmas.

– Kannattaa mieluummin hinata pelastettava rantaan kuin yrittää kiskoa häntä veneeseen. Jos nostetaan, niin sitten veneen perästä, koska sivusta nostettaessa vene saattaa kellahtaa nurin, Hiltunen opastaa.

Jos veteen joutunut on hökäissyt vettä eikä enää hengitä, hänet on vietävä nopeasti rantaan, elvytys on aloitettava ja hätäkeskuksesta on hälytettävä apua. Hätäilmoituksen tekemisessä helpottaa ja apua nopeuttaa, kun on selvittänyt tarkan sijaintinsa etukäteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.