Alppivompatti ja muita haaveita

Tuula Puranen

Kesä on saatu aloittaa rauhallisesti, kun uusi hallitus saatiin muodostettua nopeasti. Edelliskerralla veivaamista kesti juhannukseen asti.

Ministerivalinnat ovat aiheuttaneet jupinaa, kuten aina. Varmasti tyytyväisiä ovat vain valitut ministerit.

Tällä kertaa olisi ollut tarvetta erilliselle Venäjä-ministerille. Siihen pestiin olisi pitänyt valita naapurissa erittäin suosittu näyttelijä Ville Haapasalo. Hän olisi hauskuttanut VladimirPutinia päivät pitkät ja olisimme saaneet olla rauhassa ilmatilanloukkauksilta ja muilta konnankoukuilta.

Venäjällä joka ikinen vuosi toukokuun 9. päivä vietettävä Voitonpäivä on aika ärsyttävä. Mekin voisimme alkaa viettää omaa Voitonpäiväämme. Puolustusvoimien jättiparaatin lisäksi kaikki täysi-ikäiset marssisivat jokaisella Suomen torilla ympyrää torrakot selässä, lapsilla jousipyssyt. Sopiva päivä olisi tietysti Voiton nimipäivä eli 14. helmikuuta.

Kesälomalla sotaisuuksia ei kuitenkaan ajatella, vaan levätään ja kerätään mielenrauhaa.

Vaikka yritin pidätellä, tuli taas varattua korkeanpaikanleiri ja lähden töröttämään Alpin päälle. Muutama päivä lintuperspektiivissä tekee sielulle hyvää. Vuoristossa oleminen ennalta ehkäisee myös rypistymistä, sillä maan vetovoima on siellä pienempi.

Ylös ja alas pääsee näppärästi hiihtohissillä, eikä tule edes hiki.

Rentoutumista auttaa se, ettei Itävallan saksasta ymmärrä juuri mitään. Toimittajalla on korvat ja silmät aina vapaa-ajallakin töissä, jos vaikka uutinen tulee vastaan. Vieraalla maalla tätä tautia ei ole. Englannilla pärjää alppimaassa tarvittaessa loistavasti, jopa omatekoisella.

Varasin etukäteen kuljetuksen Itävallan korkeimmalla vuorelle, Grossglocknerille. Siellä kasvaa edelweissejä ja asuu murmeleita, joita molempia haluaisin nähdä. Nettilomakkeessa kysyttiin erityistoiveita ja varmuuden vuoksi mainitsin haaveistani. Ei tullut mieleen mitä murmeli on englanniksi, joten kirjoitin alpine wompat. Hyvin ymmärrettiin.

Loppuviikko kuluu kaupunkioloissa Salzburgissa. Luontoloman vastapainoksi ajattelin harrastaa hieman kulttuuria ja mikäs olisikaan hienompaa kuin kuulla Taikahuilu-ooppera ja Yön kuningattaren aaria säveltäjämestari Mozartin synnyinkaupungissa.

Olen taipuvainen matkamöhläyksiin, matkustin esimerkiksi Berliiniin joulumarkkinoita katsomaan viikkoa liian aikaisin, mutta nyt onni on tainnut kääntyä. Sopivaan aikaan löytyi tasan yksi Taikahuilu, Salzburgin Marionettiteatterista. Ennen kuin ehdin varata, tajusin että kyseessä on nukketeatteri! Mieli olisi voinut myrtyä, kun laittautuneena ja pyhähousuissa olisi mennyt kuulemaan nukkien kiekumista.

On lausuttava varoituksen sana miehille. Näihin aikoihin vaimot kokeilevat vanhoja bikineitään ja saattavat pyytää niistä lausuntoa. Bikinithän ovat elastista ainetta ja venyvät uskomattomiin suorituksiin.

On muistettava, että rehellisen mielipiteen ja loukkauksen raja on kuin veteen piirretty viiva. Huonoja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi: Onko tuolla jossain seassa bikinitkin ja Aika irstaan näköistä.

Parempia ovat: Rakas, olet upea noissa kangassuikaleissa ja näytät aivan vaalealta Jennifer Lopezilta. Silloin voisi saada vaikka lättyjä.

Lopuksi vitsi. Suomalainen, ruotsalainen ja venäläinen olivat tekemässä kilpaa saunavastoja talveksi. Venäläinen ampui koivua tykillä, jolloin se meni pirstaleiksi. Ruotsalainen lähti etsimään valmiita vastoja kaupan pakastealtaasta. Suomalainen teki vastan ja voitti.

Kesälomaan on enää puolitoista viikkoa ja sen huomaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut