Sairaanhoitajien reseptien kirjoitus jäänyt toivottua harvinaisemmaksi

Sairaanhoitajien lisäksi myös kätilöillä ja terveydenhoitajilla on mahdollisuus saada rajattu reseptinkirjoitusoikeus. Martti Kainulainen

STT

Sairaanhoitajien mahdollisuus kirjoittaa lääkereseptejä ei ole ottanut tuulta alleen. Tähän mennessä koulutuksen jälkeen erillislupia on myönnetty vain 187 sairaanhoitajalle, kun tavoitteena oli hankkeen alussa 2 000 hoitajaa, kerrotaan sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta. Ensimmäiset hoitajat valmistuivat vuonna 2011.

Luvan saaneet sairaanhoitajat ovat kuitenkin kirjoittaneet tähän mennessä jo yli 17 000 reseptiä, kertoo koulutusta järjestävä Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Uudistus on sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan myös ollut potilaiden mieleen. Järjestössä arvellaan, että hoitajilla olisi ollut enemmänkin halua kouluttautumiseen ja luvan hakemiseen, mutta työpaikkojen käytänteet eivät ole muuttuneet tarpeen mukaisesti.

- Ehkä on vähän odoteltu myös sote-ratkaisua ja uudistukset ovat sen takia olleet jäissä, Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen arvelee.

Sairaanhoitajien lisäksi myös kätilöillä ja terveydenhoitajilla on mahdollisuus saada rajattu reseptinkirjoitusoikeus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.