Aarnion jutuissa saadaan ensimmäinen oikeuden ratkaisu

Aarnion puolustus kiistää sekä valmistelijan roolin että osallisuuden Trevocissa. Antti Aimo-Koivisto

STT

Helsingin huumepoliisin päällikkönä toimineen Jari Aarnion rikosepäilyissä saadaan tänään ensimmäinen oikeuden ratkaisu. Kyse on seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvästä haarasta, jossa Aarniolle vaaditaan Helsingin käräjäoikeudessa viraltapanoa ja vähintään neljän vuoden vankeusrangaistusta.

Syyttäjän mukaan Aarnio toimi valmistelijan roolissa, kun Helsingin poliisilaitos osti seurantalaitteita Trevocilta, vaikka hän oli mukana Trevocin päätöksenteossa tai vähintään hyvin lähellä yhtiötä.

Aarnion puolustus kiistää sekä valmistelijan roolin että osallisuuden Trevocissa. Aarniota on ajanut puolustuksen mukaan alaistensa tarve saada kaivattuja laitteita, ei henkilökohtainen hyöty.

- Aarnion mielestä tässä ei ole mitään näyttöä siitä, että hän olisi Trevocissa tai Instiassa (Trevocin rahoitukseen liitetty yhtiö) jollain tavoin osallinen, sanoi Aarnion avustaja, asianajaja Riitta Leppiniemi Trevoc-oikeudenkäynnin loppulausunnoissa.

Aarniota syytetään Trevoc-haarassa petos-, virka- ja lahjusrikoksista.

Jutussa ovat syytettyinä myös muun muassa Aarnioon yhdistetty United Brotherhood -jengin johtohahmo, Trevocin toimitusjohtaja sekä suojelupoliisin nyt jo eläköitynyt ylietsivä. Kaikki vastaajat kiistävät Aarnion tavoin syytteet.

Aarnio itse sanoi maaliskuussa oikeudessa, että hän sekaantui Trevocin rahoitusjärjestelyihin epäsuorasti auttaakseen kavereitaan. Hän kertoi tunteneensa Trevocin johtoa vuosikausia.

Aarnio kertoi muun muassa kuljettaneensa papereita tutun juristin ja halukkaaksi Trevocin rahoittajaksi ilmoittautuneen tietolähteen välillä.

- Olipa tyhmä ratkaisu, kun sekaannuin asiaan mitenkään, mutta halusin auttaa (kaveria), Aarnio selvitti oikeudessa.

Aarnio korosti, ettei hän ole pyrkinyt salaamaan mitään ja kertoi vieneensä aikoinaan esimiehensä tutustumaan Trevociin.

- Minä olen itse pyrkinyt tekemään niin, että kaikki menee viimeisen päälle.

Lisäksi hän katsoi, ettei hankinnan valmisteluksi voida mieltää esimerkiksi sitä, jos kysyy esimiehiltään, onko hankintoihin ylipäätään mahdollisuutta.

- En koe, että olen valmistellut yhtään mitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.