Veneilijän muistilista: "On veneilijöitä, joilla ei ole hallussa edes perussäännöt"

Poliisi muistuttaa tietyistä säännöistä ja laeista, jotka pätevät vesillä liikuttaessa. Mustalampi Timo

Eriikka Hienola

Poliisi kertoo tapaavansa vesillä yllättävän usein veneilijöitä, joilla ei ole hallussa edes vesillä liikkumisen perussäännöt.

– Pelastusliivit puuttuvat tai niitä ei käytetä, veneilytaidot ovat puutteelliset tai hätäkatkaisimen käyttöä ei pidetä tarpeellisena, venepoliisi ja venekouluttaja Tapio Virtanen Sisä-Suomen poliisilaitokselta listaa.

Virtanen kertaa keskeisimmät asiat, jotka pitäisi huomioida veneelle lähdettäessä:

1. Säännöt – Pidä tietosi ja taitosi ajan tasalla vesillä liikkumisesta. Tunne väistämissäännöt ja noudata niitä. Joku on aina vastuussa veneellä ajamisesta: yksi aluksessa on aina päällikkö riippumatta aluksen koosta. Rekisteröidyn veneen kuljettaminen edellyttää vähintään 15 vuoden ikää.

2. Varusteet – Veneen varusteet pitää aina tarkistaa vesillä lähdettäessä. Moottorin kunto ja polttoaineen määrä pitää myös muistaa tarkistaa. Jos vene on varustettu moottorilla tai on yli viisimetrinen purjevene, mukana pitää olla aina tietyt varusteet: kaikille mukana oleville on oltava pelastusliivit tai kelluntapukineet, jotka vastaavat henkilön painoa ja kokoa, tyhjennysväline eli pumppu, äyskäri tai ämpärit, airot, mela tai ankkuri köysineen sekä tarvittaessa käsisammutin, joka on riittävät tehokas.

3. Pelastusliivit – Liivit pitää olla päällä, jotta niistä on hyötyä. Vaaratilanteessa niitä ei enää ehditä tai ymmärretä pukea. Jos veneessä olevalla ei ole pelastusliivejä, rike on sakon arvoinen.

4. Kuormaus – Vene kannattaa kuormata järkevästi eikä veneen laitojen ole tarkoitus olla lähellä veden pintaa.

5. Hätäkatkaisin – Vaikka ajatus olisikin, ettei veneessä mitään satu, on katkaisin turvallisuustekijä esimerkiksi sairaskohtauksen iskiessä.

6. Alkoholi – Ja vesillehän mennään vain selvin päin. Rangaistavuuden raja vesillä on 1 promillea tai 0,44 milligrammaa hengitysilmalitraa kohden, mutta vesiliikennejuopumuksesta voidaan tuomita alemmallakin lukemalla, jos suoriutumiskyky on selvästi huonontunut tai humalatilasta voi aiheutua vaaraa toisten turvallisuudelle. Jos rattiin tai ruoriin on komennettu vähemmän humalassa oleva, joka ei esimerkiksi osaa ohjata venettä, molemmat voivat joutua syytteeseen.

7. Valmistautuminen – Mukana kannattaa olla kännykkä hätätilanteiden takia, mutta se ei toimi, jos se putoaa veteen ilman suojakuorta. Säätiedot kannattaa tarkistaa etukäteen ja muistettava, että sää voi kesällä muuttua äkistikin.

8. Maltti – Vesillä ei pitäisi olla kiire minnekään, vaan tarkoitus on nauttia luonnosta ja sen rauhasta. Rantojen asukkailla on oikeus kotirauhaan ja roskat olisi vietävä roskiksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.