Kommentti: Kuminauha-äiti on työelämän timanttia

Lapsiperheen aamut ovat vauhdikkaita. Arkistokuvassa viitasaarelaiset Emma ja Eljas Paananen. Mari Waali

Pauliina Salminen

Vauvavuoden aikana useimpien äitien aivot muuttuvat kaurapuuroksi. Väsymys tekee uranaisestakin pukluisen, pyjamahousuissa vaeltelevan olennon, mutta se on sekä lapselle että äidille hyväksi.

Alku on kaaosta, mutta kun perhe-elämän vauvakupla on eletty ja karikot ylitetty, on tilanne toinen. Työnantajat, huomatkaa tämä: äiti on työelämässä timanttia.

1. Työssäkäyvän äidin arki on yhä kaaosta – mutta hän hallitsee sen. Joskus ennen nainen saapui töihin meikanneena ja pirteänä, mutta todellisuudesta vieraantuneena. Kun äiti saapuu töihin, on hän varautunut kaikkiin maailman kriiseihin. Jo aamulla hän on selättänyt useita pienimuotoisia katastrofeja, joihin liittyy usein sukkahousuja, maitoa tai aamupuuroa.

2. Äiti suorittaa hänelle annetun tehtävän, aina. Jos lapsi heittäytyy kiukuttelemaan maahan, otetaan lapsi kainaloon ja mennään eteenpäin. Jos työtehtävä tökkii, otetaan sama asenne käyttöön.

3. Äiti on tottunut tekemään työtä tauotta ja syömään ruokansa kylmänä. Jos äiti pääsee valmiin lounaspöydän ääreen, on hän ikionnellinen. Erityistä luksusta on myös päästä yksin vessaan. Miksei tätä työnteon huippupuolta markkinoida enemmän?

4. Naisen työpäivät saattavat venyä, mutta äidin eivät. Päiväkodin ovien sulkeutuminen on äärimmäinen aikaraja, joka määrittää kaikkea elämistä. Äiti puristaa työnsä valmiiksi ennen määräaikaa, koska tietää, ettei mitään voi jättää huomiselle. Jos jotain jää, on seuraavan päivän häilyvä tasapaino jo ennalta menetetty.

5. Esimiehenä äiti osaa olla diplomaattinen ja tasapuolinen. Sitä oppii, kun pilkkoo kotona porkkanoita lapsille, jotka vertaavat palojensa samankokoisuuden henkisellä millimetrimitalla. Myös neuvottelutaidot ovat taatusti huipussaan. Kun on aamulla selvittänyt kriisin, jonka osapuolia ovat maassa karjuva kolmevuotias ja lällättelevä viisivuotias, tuntuvat aikuisten eripurat yksinkertaisilta.

6. Äiti tietää, että tavallisenakin päivänä suunnitelmat heittävät kuperkeikkaa noin kymmenen kertaa. Kotona tämä voi tarkoittaa kakkaa housuissa juuri silloin, kun ulkovaatteet on jo puettu päälle. Töissä tilanteet ovat onneksi useammin jotain muuta: muuttuneita työtehtäviä ja aikatauluja.

7. Äideillä on lehmän hermot. Jos ei hermostu siitä, että uudessa valkoisessa sohvassa on tussilla piirretty supersankari, ei hermostu mistään.

8. Äiti osaa antaa palautetta, myös positiivista. Lapsen tsemppaaminen opettaa tsemppaamaan myös aikuisia.

9. Meluisassakin työpaikassa on hiljaista, kun tilannetta vertaa ympäristöön, jossa joku huutaa taukoamatta ”äiti, kato”.

10. Äiti joutuu toisinaan olemaan poissa töistä kun lapsi sairastaa. Tavallinen lapsi sairastaa vuodessa noin kymmenen flunssaa, joten toisinaan on pahimmillaan usein. Äiti kuitenkin paikkaa tekemättä jääneet työt itse, ettei vain aiheuttaisi toisille harmia.

Tunnistat työssäkäyvän äidin takin harmaista kurarannuista. Takki likaantuu, kun nappaa joka iltapäivä päiväkodin pihalta syliinsä kurahousuisen lapsen. Lapsi juoksee äitiä vastaan hihkuen.

Äiti on onnellinen töissä ja kotona, mutta hänellä on aina vähän huono omatunto. Äiti on kuminauhaa: parhaimmillaan hän joustaa, muttei katkea.

Kuminauha-äiti on myös työnantajan etu. Kun sille antaa välillä vähän joustoa, ponkaisee se aikanaan joustot tuplana takaisin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut