Hyökkäykset Puolustusvoimien verkkoihin moninkertaistuneet

Vakavat kyberhyökkäykset Puolustusvoimia kohtaan ovat moninkertaistuneet viime vuosina. Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskuksen johtajan, eversti Mikko Heiskasen mukaan Puolustusvoimat havaitsee verkoissaan vuosittain 2–10 todellista kyberuhkaa, jotka toteutuessaan voisivat uhata maamme turvallisuutta tai aiheuttaa vakavaa vahinkoa armeijan tietojärjestelmiin.

– Tekijät ovat kaikkia mahdollisia eli harrastelijoista valtiotasoisiin toimijoihin – pois lukien järjestäytynyt rikollisuus, Heiskanen totesi maanantaina Jyväskylässä, jossa alkoi Puolustusvoimien johdolla viisi päivää kestävä kansallinen kyberturvallisuusharjoitus.

Eversti Heiskasen mukaan ulkopuoliset ”koputtelevat” Puolustusvoimien palomuuria lähes joka sekunti. Tyypillisin kyberhyökkäys on kuitenkin kohdennettu sähköposti, jolla yritetään esimerkiksi levittää haittaohjelmia.

– Joskus kyseessä on laajempi, niin kutsuttu hajautettu palvelunestohyökkäys. Varsinaisia tunkeutumisyrityksiä havaitsemme jonkin verran, Heiskanen totesi täsmentämättä tarkemmin.

Yli 90 prosentilla kyberhyökkääjistä motiivina on tiedonsaanti. Tämä koskee kansallisen turvallisuuden lisäksi teollisuuden verkkoihin tehtyjä kyberhyökkäyksiä.

– Puolustusvoimien tehtävänä on suojata omat verkkonsa sekä vastata kybertiedustelusta. Jokainen organisaatio vastaa itse omasta tietoverkkoturvallisuudestaan.

Heiskasen mukaan kyberuhkiin varautuminen ei vähennä perinteisen maanpuolustuksen merkitystä.

– Kyberuhkiin vastaaminen ei ole niinkään raha- kuin osaamiskysymys. Siksi me harjoittelemme tämän viikon Jyväskylässä, itse asiassa jo kolmannen kerran, Heiskanen sanoi.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) tiloissa järjestettävään harjoitukseen osallistuu noin 120 henkilöä. Viranomaisista mukana ovat Puolustusvoimien lisäksi muun muassa Poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos.

Harjoituksen hermokeskus sijaitsee JAMKin IT-instituutissa Lutakon kaupunginosassa. Harjoituksen vakavuudesta kertoo se, että kulku harjoitusalueelle on tarkkaan vartioitu, ja mediakin sai maanantaina kuvata osallistujia ja tiloja vain rajatusti.

– Meillä on vahvistettu näyttö siitä, että tämä harjoitus herättää paljon mielenkiintoa ulkopuolisissa. Olemme tehneet havainnot useasta kanavasta. Toisaalta ulkopuolisten kiinnostus oli täysin odotettua, Heiskanen kertoi.

Käytännössä kyberturvallisuusharjoitus toteutetaan siten, että tietokonein varustetuille osallistujille luodaan kuvitteellisia mutta uskottavia tilanteita, joissa joku yrittää järkyttää yhteiskunnan toimivuutta.

Keinoina ovat muun muassa palvelunestohyökkäykset ja tietovuodot. Alustana toimivat esimerkiksi sähköposti, puhelut ja sosiaalinen media.

Harjoitus on luotu vastaamaan nykyistä turvallisuuspoliittista tilannetta Euroopassa. Harjoituksessa testataan organisaatioiden yhteistyötä sekä kykyä tunnistaa informaatiovirrasta maamme turvallisuuteen ja yhteiskuntarauhaan vaikuttavat tekijät.

– Puolustusvoimilla on jo parinkymmenen vuoden kokemus tietoverkkouhkiin varautumisesta. Maailman digitalisoitumisen vuoksi yhteistyö eri turvallisuustoimijoiden välillä on yhä tärkeämpää, Heiskanen sanoi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut