Tulvatilanne helpottaa vihdoin Pohjois-Pohjanmaalla

Halkopinot kastuivat Koskenhovinkujalla Pudasjärvellä perjantaina. Markku Ruottinen / Lehtikuva

STT

Iijoella Pudasjärven Tuulisalmen mittausasemalla vedenpinnan korkeus on laskenut eilisestä huippukorkeudesta viisi senttimetriä. Myös muualla jokivarrella vedenpinta on laskemaan päin. Siitä huolimatta tulvatilanne on vaikea vielä useita päiviä.

Vesistöalueen säännöstellyillä latvajärvillä vedenpinnan korkeus jatkaa kuitenkin nousuaan. Kostonjärven säännöstelyn yläraja ylittyy Pohjois-Suomen aluehallintoviraston luvalla tämän viikon aikana.

Esimerkiksi Jongunjärven ympäristössä olevat tiet ovat ennusteiden mukaan vedestä vapaana vasta toukokuun lopulla. Pudasjärven ja Tuulijärven ympäristössä vedenpinnan ennustetaan laskevan viikon loppupuolella vahinkorajan alapuolelle.

Tieverkosto ympäri jokivartta on kärsinyt vahinkoja tulvassa. Tiet korjataan liikennöitävään kuntoon ja avataan liikenteelle, kun tulvavesi on laskenut.

Pudasjärven kaupunki huolehtii kaupunkia suojaavien penkereiden toiminnasta ja tausta-alueiden pumppauksista. Penkereiden toiminta täytyy varmistaa myös tulvan laskuvaiheessa.

Vedenpinnan korkeuden ei arvioida enää nousevan vesistöalueelle alkuviikoksi ennustettujen vesisateiden vaikutuksesta. Sen sijaan vesisateet voivat pitkittää tulvatilannetta entisestään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut