Tutkija: EU-vaatimukset voisivat johtaa kansanäänestyksiin muissakin maissa

Britannian vaaleissa annettuja ääniä lasketaan parhaillaan. Andy Buchanan

STT

Jos Britannia ryhtyy vaatimaan muutoksia EU-jäsenyytensä ehtoihin, sen vaikutuksia unioniin on vaikea arvioida, sanoo tutkija.

Ovensuukyselyjen ja osittaisten tulosten perusteella näyttää siltä, että David Cameronin konservatiivit ovat voittamassa eiliset parlamenttivaalit. Cameron on luvannut uudistaa Britannian suhteen EU:hun sekä järjestää kansanäänestyksen unionin jäsenyydestä vuoteen 2017 mennessä.

Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelman ohjelmajohtaja Juha Jokela sanoo, että tilanne menee vaikeaksi, jos Britannian vaatimukset johtavat EU:n perussopimusten avaamiseen.

– Tällä hetkellä EU:ssa ei ole paljoa intoa avata perussopimuksia ja lähteä prosessiin, jonka lopputulosta ei välttämättä tiedetä.

Jos perussopimukset avattaisiin yhden maan vaatimuksesta, se voisi johtaa helposti siihen, että muutkin jäsenmaat alkaisivat esittää omia vaatimuksiaan tai näkemyksiään siitä, miten EU:ta pitäisi uudistaa.

– Silloin ajaudumme jälleen hyvin pitkään prosessiin ja seurauksena voisi olla useita kansanäänestyksiä eri jäsenmaissa, Jokela sanoo.

Cameron ei ole kertonut tarkkaan, mistä kaikesta Britannia haluaisi EU:n kanssa neuvotella.

– Viime aikoina Britannia on puhunut EU:n sisäisistä maahanmuuttovirroista. Britanniaanhan on tullut paljon työntekijöitä muun muassa Itä-Euroopasta.

Britannia on tärkeä jäsenmaa, jolla on suuri painoarvo EU:ssa ja jonka mielipiteitä kuunnellaan, Jokela sanoo. –?Toisaalta viime vuosina muut suuret jäsenmaat ovat myös asettaneet selkeitä rajoja sille, mistä ei olla valmiita tinkimään.

Jokelan mukaan esimerkiksi Saksalle tällainen kynnyskysymys on ihmisten vapaa liikkuvuus.

– Sitä pidetään unionin yhtenä perusvapautena, johon ei haluta puuttua ainakaan perussopimusten tasolla. Voi kuitenkin olla, että sille ja siitä koituville ongelmille voidaan tehdä jotain nykysopimusten puitteissa.

Jos britit päätyvät lopulta äänestämään EU-jäsenyydestä, lopputulosta on Jokelan mukaan vaikea veikata. Jäsenyyden kannatus vaihtelee alueittain paljon: esimerkiksi Skotlannissa se on suurempaa kuin Englannissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.