Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tilasto: Nämä ovat yleisimmät kuolinsyyt Suomessa

”Mutta niinkuin matkan aloin, päätän myös sen: paljain jaloin.” Näin runoili Uuno Kailas vuonna 1932. Matti Salmi

Ilkka Hartio

Arjen tohinassa ihmisiltä välillä unohtuu, että kaiken palkkana on kuolema, ihan jokaisella. Tänäkin vuonna maallisen vaelluksensa lopettaa arviolta yli 50 000 suomalaista.

Kuolevat ovat yhä vanhempia. Lähes kaksi kolmesta on yli 75-vuotias ja joka kolmas yli 85-vuotias. Alle vuoden ikäisenä menehtyy vuosittain satakunta lasta.

Yleisimmät kuolemansyyt on listattu alle.

Suomalaisten yleisin tappaja. Näihin kuolee noin 38 prosenttia kansalaisista. Sepelvaltimotaudin yleisyys on vähentynyt, mutta edelleen se on syy joka viidenteen kuolemaan.

Tautiin kuolleet ovat aiempaa iäkkäämpiä.

Vievät hautaan lähes joka neljännen kuolevan suomalaisen. Miehillä yleisin pahanlaatuinen kasvaintauti on keuhkosyöpä ja naisilla rintasyöpä.

Maailmanlaajuisesti syöpä on ihmisten yleisin kuolinsyy. Erilaisia syöpätauteja tunnetaan yli kaksituhatta.

Dementiaan kuolleiden määrä on lähes kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Nykyisin siihen kuolee noin 15 prosenttia lähtijöistä.

Tautiryhmään kuolleista suurin osa on naisia. Syynä on se, että naiset elävät vanhemmiksi kuin miehet.

Yleisiä ovat liikenneturmat, kaatumiset, putoamiset, hukkumiset, myrkytykset ja tulipalokuolemat. Vuosittain joku tapaturma koituu yli kahdentuhannen suomalaisen kohtaloksi.

Yleisin kuolemaan johtanut tapaturma on kaatuminen tai putoaminen. Kaatumisista noin puolet sattuu kodin sisällä tai sen välittömässä läheisyydessä.

Näitä ovat muun muassa keuhkoahtaumatauti ja astma. Hengityselinten sairauksiin kuolee nelisen prosenttia haudattavista.

Viinan juonnin ikäviin seurauksiin, kuten maksa- ja sydänsairauksiin, kupsahtaa vuosittain noin 1 500 miestä ja nelisensataa naista. Keski-iältään he ovat 59-vuotiaita.

Alkoholimyrkytysten osuus kuolemista on noin 17 prosenttia.

Huumausaineiden käyttö tappaa vuosittain parisataa narkomaania.

Itsemurhakuolleisuus on pienentynyt kahdessa vuosikymmenessä yli 40 prosenttia. Nykyisin oman käden kautta päivänsä päättää reilut 650 miestä ja 200 naista. Itsemurhat ovat keskeinen kuolemansyy nuorilla.

Joka kymmenes kuolema tilastoidaan tähän kategoriaan. ”Muihin syihin” menehtyy vuosittain reilut viisi tuhatta ihmistä.

Lähde: Tilastokeskus, kuolemansyyt 2013.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut