Saksassa tutkitaan, auttoiko tiedustelupalvelu Yhdysvaltoja vakoilussa

STT

Saksassa valtakunnansyyttäjä on alkanut tutkia maan tiedustelupalveluun BND:hen liittyviä syytöksiä. Sen väitetään rikkoneen lakia vakoilemalla Yhdysvaltojen pyynnöstä virkamiehiä ja yrityksiä Euroopassa. Vakoiltujen yritysten joukossa oli epäilyjen mukaan esimerkiksi lentokoneita valmistava Airbus.

SüddeutscheZeitung -lehden mukaan BND vakoili myös muun muassa EU-komissiota ja korkea-arvoisia ranskalaisviranomaisia. Teollisuusvakoilua kerrotaan tehdyn yksittäisissä tapauksissa, kun Yhdysvallat etsi tietoja laittomasta viennistä.

Der Spiegel -lehden mukaan BND puolestaan hävitti toissa vuonna 12 000 tunnistetietoa, jotka virasto oli jäljittänyt NSA:lle. Tietoihin kuului saksalaisten virkamiesten ip- ja sähköpostiosoitteita sekä puhelinnumeroita.

BND:n ja Yhdysvaltojen turvallisuusviraston NSA:n yhteistyön väitetään alkaneen vuonna 2002, edellisenä vuonna tapahtuneiden syyskuun 11:n terrori-iskujen jälkeen.

Väitteet ovat kiusallisia liittokansleri Angela Merkelille, jonka on kerrottu aiemmin olleen raivoissaan siitä, että NSA on ilmeisesti vakoillut häntä.

Saksassa kysellään nyt, johtiko sisäministeriö pari viikkoa sitten harhaan liittopäiviä, kun se kielsi tietävänsä Yhdysvaltain teollisuusvakoilusta Euroopassa. Oppositiopuolueet ovat vaatineet hallitukselta lisätietoa väitetystä yhteistyöstä.

Merkelin luotettu, sisäministeri Thomas de Maiziere on luvannut antaa selvityksen asiasta parlamentaariselle komitealle tällä viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.