Venäjä alkoi vahtia tutkijoiden viisumeita

Laura Määttänen

Ulkomaisten tutkijoiden työskentely Venäjällä on hankaloitunut Ukrainan kriisin aikana. Venäjällä vahditaan nyt erittäin tarkasti, että tutkijat eivät ole siellä turistiviisumilla vaan tutkimuksen tekemiseen oikeuttavalla viisumilla.

Moni etenkin harvoin Venäjällä vieraileva tutkija on aiemmin käyttänyt turistiviisumia, sillä se on ollut helpoin hankkia. Turistiviisumia on käytetty muun muassa konferensseissa ja arkistoissa käymiseen.

– Venäjä on nyt alkanut noudattaa omaa lakiaan. Kyllähän siinä tietty poliittinen kontrollinen tiukentamisen viesti on, kun sisäasiainministeriön miehet ryntäävät tilaisuuteen ja haluavat tarkistaa osanottajien viisumit, Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro sanoo.

Erityisesti britit ovat joutuneet tarkastusten kohteeksi, ja ongelmia on ollut myös ainakin yhdysvaltalaisilla tutkijoilla.

Venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin tutkija Mari Ristolainenkin on kuullut viisumiongelmista. Hän ei ole käynyt vähään aikaan Venäjällä, sillä hänen tutkimusaineistonsa on internetissä. Tromssan yliopistossa työskentelevä Ristolainen tutkii harrastajakirjoittajien runojen kautta Venäjän rajojen paikattomuutta. Tekstien kautta tuotetaan rajoja Novorossijalle eli Uudelle Venäjälle, jota ei virallisesti ole olemassakaan.

– Uudelle maalle halutaan luoda kirjallisuus. Teksteissä Uudella Venäjällä on muun muassa oma raha, lippu ja uutistoimisto, mutta se on silti osa Venäjää.

Lue lisää sunnuntain Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.