Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veikkaus: Luottokortti sallittava rahapeleissä

Veikkaus Oy ehdottaa, että sen rahapelejä voisi maksaa luottokorteilla. Nykyisen arpajaislain mukaan esimerkiksi Lottoa tai raaputusarpoja ei saa myydä velaksi pelihaitoilta suojelemiseksi.

Veikkaus ja arpajaislakia valvova Poliisihallitus ovat neuvotelleet muutoksesta, jonka toteutuminen on Suomen suurimman rahapeliyhtiön tavoite.

– Toivomme, että luottokorteilla maksaminen onnistuisi jo lähiaikoina. Emme halua asiakkaillemme hankalia ostokokemuksia esimerkiksi silloin, kun muut ostokset maksetaan luotolla mutta esimerkiksi lottorivin tekemiseen pitää käyttää käteistä tai pankkikorttia, Veikkauksen toimitusjohtaja Juha Koponen sanoo.

Koposen mukaan velaksi pelaamisen haittoja voitaisiin ehkäistä ostorajoituksilla.

– Meillä on jo verkkopelaamisessa pelikohtaisia rajoituksia sekä kattosumma, joka saa olla pelitilillä. Vastaavan tyyppisiä ratkaisuja voisi hyödyntää myös luottokortilla pelejä maksettaessa.

Koposen mukaan luottokorttipelaamisen hyväksyminen ei välttämättä vaatisi lain muutosta.

– Nykylaki kieltää rahapelien myymisen velaksi. Viranomaistulkintaa on se, että nimenomaan luottokortilla maksaminen katsotaan velaksi pelaamiseksi.

Muissakin Pohjoismaissa on kielletty rahapelien pelaaminen velaksi.

– Muissa Pohjoismaissa on kuitenkin tulkittu, että luottokortit eivät ole velaksi pelaamista, Koponen sanoo.

Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho kannattaa rahapelien velaksi myymisen perinpohjaista selvittämistä. Laihon mukaan velaksi pelaamisen salliminen ei todennäköisesti onnistuisi muuttamalla viranomaistulkintaa nykylaista.

– Koska arpajaislakiin sisältyy velaksi pelaamisen kielto, näen, että nykyisen käytännön muuttaminen vaatii lain muutoksen. Lain yksityiskohtaisissa perusteluissa todetaan, että arpajaisia ei saa toimeenpanna siten, että niihin voi osallistua luottokortilla. Perusteluissa todetaan lisäksi, että käteiseen rahaan rinnastetaan sekä luotottomat että luotolliset pankkikortit ja shekit.

Laihon mukaan uusia tulkintoja velaksi pelaamisesta voisi tehdä samalla, kun arpajaislakia tarkistetaan muutenkin alkavalla hallituskaudella.

Hän kuitenkin korostaa, että asia on hankala. Mahdollisesta lakimuutoksen valmistelusta vastaa sisäministeriö, jonka alaisuuteen Poliisihallitus kuuluu. Muutos edellyttää poliittisen yhteisymmärryksen, ja myös EU vaikuttaa.

– EU:n komissio suositteli viime kesänä jäsenvaltioilleen, etteivät ne mahdollistaisi kansallisissa laeissaan velaksi pelaamista siten, että velkasuhde syntyisi suoraan pelaajan ja peliyhtiön välille.