KSML 14.11.2014: Ruotsin puolustusvoimat varma sukellusvenehavainnosta

Tämä kuva oli merkittävässä roolissa Ruotsin viimesyksyisessä sukellusvenejahdissa. Huhtikuussa 2015 Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti, että kuvassa on sittenkin todennäköisesti vedenpinnalla kulkenut siviilivene. Ruotsin puolustusvoimat / AFP

Matias Åberg / STT,  Hannu Aaltonen?/?STT

Ruotsin puolustusvoimat on vakuuttunut siitä, että Tukholman saaristossa liikkui viime kuussa pienehkö sukellusvene.

– Siitä ei ole epäilystäkään, kaikki muut selitykset on suljettu pois, sanoi puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson perjantaina Tukholmassa.

Armeija kertoo tehneensä ratkaisevan havainnon teknisellä laitteistollaan. Sukellusvenehavaintoa tukevat muun muassa yksityishenkilön ottama kuva, jossa vedenpinnassa näkyy valkoista kuohaa sekä merenpohjasta löytynyt uramainen jälki.

Asiantuntijan mukaan uran pituus viittaa epätavalliseen tapaan liikkua pohjassa.

– Nyt se on tehnyt pitkän uran, josta syntyy ääntä. Ääni on voitu nauhoittaa, arvioi Jon von Weissenberg Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja ei halunnut kertoa sukellushavainnon tarkkaa aikaa tai paikkaa tai sitä, missä vaiheessa lokakuun merioperaatiota havainto oli tehty.

Koska media ja yleisö eivät itse ole voineet varmistaa tai arvioida operaatiosta kerrottuja tietoja, herää kysymys, voiko puolustusvoimiin luottaa.

– Puolustusvoimien komentajaan voi aina luottaa. Hän ei tukeudu koskaan muuhun kuin totuuteen. En olisi esitellyt asiaa hallitukselle tai seissyt täällä tänään, jos en olisi ollut täysin varma teknisiin tietoihin perustuen, sanoi Göranson STT:lle.

Merioperaation aikana julkisuudessa on luotu epäileviä katseita Venäjän suuntaan. Ruotsin puolustusvoimat ei kuitenkaan pysty vahvistamaan sukellusveneen takana olevaa maata.

Weissenbergin mukaan lokakuun tunkeutumisen takana on suurella todennäköisyydellä tiedusteluoperaatio.

– Siinä on selvitetty Ruotsin kykyä valvoa omaa merialuettaan ja reagoida. Ei ole mahdotonta, että lisätavoitteena on ollut kuunnella ja selvittää, mitä Ruotsin sotaharjoituksissa on tehty.

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan puolustusvoimat on tekemässä analyysia siitä, mikä on valmius sukellusveneiden taka-ajoon ja miten sitä voisi parantaa.

– Meidän pitää ottaa analyysi osaksi valmistelua, kun teemme puolustuksen linjasuunnitelmaa vuosille 2016–2020. Esitys tulee julki ensi keväänä, sanoo sosiaalidemokraattien Hultqvist.

Suomen puolustusministerin Carl Haglundin (r.) mukaan sukellusvenehavainto saattaa ripeyttää Suomen ja Ruotsin suunnitelmia puolustusyhteistyön vahvistamisesta.

– Ruotsilla on hyvin pitkä rannikko, samoin Suomella, ja tämä on jo hyvä syy syventää yhteistyötä, sanoi Haglund perjantaina.

Haglundista Ruotsi teki oikein kertoessaan julkisuuteen, mihin lokakuinen suuri sukellusveneoperaatio perustui. Hän peräänkuulutti tietojen julkistamista jo sukellusveneen etsintäoperaation aikaan.

Haglund ei tiedä, miten pitkään Ruotsilla on ollut varmana pitämänsä tieto vedenalaisesta alueloukkauksesta Tukholman saaristossa. Hän ei ollut saanut etukäteen tietoa, vaikka tapasi ruotsalaisen kollegansa viimeksi eilen.

 

Taustaa

Ruotsin puolustusvoimat järjesti laajan merioperaation Tukholman saaristossa 17.–24. lokakuuta.

Ensimmäinen varmaksi katsottu havainto tuli julki perjantaina 14. marraskuuta. Sen mukaan saaristossa oli pienehkö sukellusvene.

Puolustusvoimat jatkaa tietojensa analysointia. Armeija sai operaation aikana yli 250 yhteydenottoa yleisöltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.