Reserviläisille sakkoja lintsauksen vuoksi

Keski-Suomen reserviläiset ovat harjoitelleet muun muassa Kankaan entisen paperitehtaan alueella. Risto Aalto

Rai Suihkonen

Kymmeniä reserviläisiä päätyy vuosittain käräjäoikeuteen luvattomasta poissaolosta kertausharjoituksista.

– Heitä on ollut vuosittain noin 30–40. Yhdenkään naisreserviläisen en tiedä joutuneen oikeuteen luvattomasta poissaolosta, majuri Mika Barck Maavoimien esikunnan henkilöstöosalta toteaa.

Reserviläinen tuomitaan useimmiten sakkoihin, jos hänen todetaan olleen pois kertausharjoituksesta ilman hyväksyttyä syytä.

– Kaikki poissaolijat eivät automaattisesti joudu tuomioistuimeen, sillä tapaukset tutkitaan ensin joko Puolustusvoimissa tai poliisin toimesta. Voihan olla, että reserviläinen pystyy näyttämään toteen, ettei hän esimerkiksi ole saanut käskyä kertausharjoituksesta, Barck toteaa.

Entistä harvempi reserviläinen saa vapautuksen kertausharjoituksesta, kertoo Puolustusvoimien tuore tilasto. Tämä johtuu siitä, että vapautuksia anotaan aiempaa hatarammin perustein sekä asevelvollisuuslakiin perustumatta.

Viime vuonna vapautus myönnettiin 8,7 prosentille kertausharjoitukseen käsketyistä. Esimerkiksi vuonna 2011 vapautettujen osuus oli liki 13 prosenttia.

Pääsyyt vapautukselle ovat työnantajan tarpeet, reserviläisen opiskelu sekä reserviläisen ammatin- tai elinkeinon harjoittaminen.

Vuosina 2012–2014 kertauskäskyn sai vuosittain 4 567–6 235 reserviläistä eli noin viidesosa vuosien 2010 ja 2011 määristä.

Viime vuosina kertaamassa ovat käyneet lähinnä johtajakoulutuksen saaneet esikuntien johtohenkilöt sekä erikoiskoulutuksen saaneet reserviläiset. Samaan aikaan vapautusta hakeneiden suhteellinen osuus on vähentynyt.

Johtuuko tämä siitä, että reservinjohtajat ovat miehistön jäseniä ja aliupseereita motivoituneempia osallistumaan kertausharjoituksiin?

– Syyllistämättä ketään kyllä tällaisen johtopäätöksen voi tehdä, vaikka mitään tutkittua tietoa tästä ei tällä hetkellä ole, majuri Barck toteaa.

Kertausharjoituksista vapauttamiselle on oltava perusteltu syy.  Vapautusta on haettava kirjallisesti määräyksen antaneelta aluetoimistolta.

Vapautuksen voi saada asevelvollinen, jolle:

Vapautus on tämän perhe- tai taloudellisten olojen taikka ammatin tai elinkeinon harjoittamiseen liittyvien syiden vuoksi erittäin tarpeellinen.

Jonka opintojen aloittaminen tai eteneminen tuntuvasti kärsisi ilman vapauttamista.

Jonka osallistuminen kertausharjoitukseen erityisen vakavasti haittaisi tai vahingoittaisi hänen työnantajansa toimintaa.

Vapautuksen voi saada myös muun erityisen henkilökohtaisen syyn vuoksi.

Aluetoimisto voi myös perua kertausharjoitusmääräyksen, jos:

Asevelvollinen on vammautunut tai sairastunut niin, ettei hän kykene suoriutumaan kertausharjoituksesta.

Harjoitukseen määrätty asuu pysyvästi ulkomailla, eikä määräyksen antajalla ole ollut tästä tietoa määräystä annettaessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut