CFS väsytti voimanostajan

Alpi Vilholainen oli aikaisemmin SM-tason voimannostaja. Risto Aalto

Heljä Roikonen

Monenlaista urheilua ja voimannostoa jopa SM-tasolla harrastanut jyväskyläläinen Alpi Viholainen, 24, joutuu yllättäin pysyttelemään usein päiviä vuoteessaan.

Alpi sairastui kymmenkunta vuotta sitten meillä varsin tuntemattomaan tautiin, väsymysoireyhtymään (CFS).

Oireet vaihtelevat eriasteisesta väsymyksestä unen ja muistin ongelmiin. Joskus hän on menettänyt joksikin aikaa jopa liikuntakykynsä.

Voimanosto on korvautunut Alpilla pienten punttien nostelulla kotona. Jääkiekon ja jalkapallon sijaan hän harrastaa esimerkiksi kitaransoittoa silloin kun sormet toimivat.

Vaikka Suomessa arviolta 50 000 aikuista potee CFS-oireyhtymää, sairauslomia tai eläkkeitä sen perusteella ei myönnetä eikä Kela maksa hoidoista korvauksia. Harva lääkäreistä pystyy diagnosoimaan oireyhtymän.

Viholainen ei halua alistua taudin valtaan. Hän haluaa vaikuttaa vertaistukiryhmässä, osallistua tiedon levittämiseen taudista sekä sen hoidoista. Itse hän kokee saaneensa apua ryhmästä.

Jyväskyläläinen arvostettu neurologian erikoislääkäri, tohtori Matti Ilmavirta tietää, että CFS on oikeasti olemassa ja sille on useimmiten löydettävissä myös neurobiologinen perusta.

– Perustana on aivojen vireystasoa säätelevän alueen toimintahäiriö, joka voi syntyä aivojen rakenteen vaurioitumisen tai jonkin tulehduksen seurauksena, tai verenkiertohäiriön jälkitilana.

Oireyhtymä voi kehittyä myös muilla mekanismeilla. Ilmavirta kertoo, että erään tutkimuksen mukaan jopa yli 80 prosentilla CFS-potilaista on löydetty myös migreeni.

– Migreenikohtauksen tavallisia oireita ovat voimakas väsymys ja voimattomuus. Migreenin kroonistuessa myös väsymys voi kroonistua. Aina se ei ole vain päänsärkyä.

Seuraavan kerran paikallinen vertaistukiryhmä on koolla 7.4. Jyväskylän Kuokkalassa Vastatuulen päiväkodilla klo 19.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut