Oliiviviljelmillä leviää salaperäinen tappaja

Jenni Meronen

Oliivipuu voi elää satoja, todistettavasti jopa tuhansia vuosia. Jos ette ole koskaan nähneet satoja vuosia vanhaa oliivipuuta, suosittelen käymään Italian saappaankorossa Apuliassa. Puuvanhukset ovat suuria persoonallisuuksia, jokainen omanlaisine käyrineen ja koloineen.

Nyt Apulian ja varsinkin siellä sijaitsevan Salenton kuuluisat oliivipuut ovat vaarassa. Alueella käydään epätoivoista taistelua hyönteisten levittämää xylella fastidiosa -bakteeria vastaan. Tauti leviää puusta toiseen pelottavalla vauhdilla ja kuivattaa ne pystyyn.

Xylella fastidiosan kerrotaan levinneen jo miljoonaan puuhun ja 40 kunnan alueelle. Puilla ei ole vain historiallista arvoa, vaan vaakalaudalla on lukemattomien ihmisten elinkeino. Apulia on Italian tärkein oliiviöljyntuottaja-alue, jossa sijaitsee yli 50 miljoonaa oliivipuuta.

Salaperäisestä tappajasta ei vielä tiedetä tarpeeksi, jotta se osattaisiin pysäyttää. Taudin leviämistä yritetään estää muun muassa kitkemällä hyönteisten munien kasvupaikkana toimivat rikkaruohot ja leikkaamalla puun kuivuneet osat.

Xylella fastidiosan pysäyttämiseksi on myös ehdotettu kattavaa myrkytyskampanjaa. Hyönteismyrkkyjen pelätään kuitenkin vahingoittavan mehiläisiä ja siten paitsi mehiläiskasvattajia, myös koko ekosysteemiä.

Sitäkään ei vielä tiedetä, mistä tauti Apuliaan tuli. Tapauksesta aloitettu rikostutkinta on rajannut epäillyt kahteen. Joko tauti saapui maahan Hollannista tuotujen costaricalaisten koristekasvien mukana, tai sitten se karkasi tutkijoilta tieteellisen kokoontumisen aikana.

Lisäksi tutkinnassa keskitytään siihen, miksei ensimmäisiin tartuntoihin vuosia sitten reagoitu tarpeeksi tehokkaasti. Juuri viivyttely on tehnyt taudista niin tuhoisan.

Euroopan komissio pitää xylella fastidiosan leviämistä erittäin huolestuttavana. Pahimmillaan tauti voi levitä Pohjois-Italiaan ja sieltä koko Eurooppaan. Vaarassa ovat oliivien lisäksi sitrushedelmät, viiniköynnökset, manteli-, persikka- ja luumupuut sekä koristekasvit.

Maaliskuun puolivälissä Italia kohahti, kun EU:n terveyskomissaari Vytenis Andriukaitis määräsi hävittämään kaikki tartunnan saaneet puut. Pian lausuntoa kuitenkin pehmennettiin tarkentamalla, että tarkoituksena on kaataa vain tarkoin valitut puut ja luoda eräänlaisia puskurivyöhykkeitä.

Lisäksi strategiaan kuuluu torjunta-aineiden sijaan maaperän kyntämistä ja muita luontoystävällisiä tapoja. Voi vain toivoa, että se riittää pelastamaan jäljellä olevat puuvanhukset.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.