Valkkaria ja vaahtokarkkeja -lauluilta

Jemo Kettunen

Valkkaria ja vaahtokarkkeja -lauluilta

Ravintola Popparissa 8.3.2015

Kahden vuoden takaisen Suklaata ja punaviiniä -tapahtuman perillinen, neljän laulaja-näyttelijän organiseeraama Valkkaria ja vaahtokarkkeja toimi poikkeavalla ja mielenkiintoisella konseptilla. Laulu- ja tarinailtana markkinoidun tapahtuman kantava teema oli naiseus ja positiivinen feminismi. Naistenpäivänä järjestetyn tapahtuman yhteistyökumppanina toimi UN Women.

Lavalle kiipesi neljä ystävystä, joiden kemia ja vaivaton yhdessä tekemisen henki toimivat illan moottorina. Tiina Iisalan, Sanni Reilinin, Elsa Kalervon ja Paula Honkimäen kvartetti lauloi yksin ja äänissä kavalkadin erilaisia tunnettuja ja tuntemattomia kotimaisia sävelmiä, jotka käsittelivät erilaisia naiseuden iloja ja ongelmia. Kompista vastasi Teatteri Eurooppa Neljän kitara- ja pianoduo, joka pysytteli tyylikkäästi musisoiden taka-alalla.

Feminismistä on tullut julkisen keskustelun kuuma peruna, joka jakaa sukupuoleen katsomatta mielipiteitä. Illan henki oli ensisijaisesti vapautunut ja reipas, mutta vakavampiakaan aiheita ei kaihdettu: Jesse Kaikurannan tunnetuksi tekemän Vie mut kotiin -kappaleen keskelle sovitetut parisuhdeväkivaltaa, ihmiskauppaa ja pakkoavioliittoja koskevat faktat osoittivat selkeäjärkisesti, miksi maailma tarvitsee yhä työtä ihmisarvon takaamiseksi jokaiselle naiselle ja miehelle.

Teema jatkui kyyneleitä kirvoittaneella tulkinnalla PMMP:n Joku raja -kappaleesta. Tarinat ja energisten laulajien jutustelu rytmittivät musiikkinumeroita ja toimivat liimana kappalemateriaalin välillä. Odotuksia ja pelkoja käsitellyt dialogi vapautui Samuli Putron sävelmän kautta: mitäpä jos mä pelkään turhaan. Sanni Reilin hersytti yleisöstä naurunremakan Ismo Alangon laululla Vittu kun vituttaa, jonka loput laulajat stemmasivat ensiluokkaisesti.

Tunnelma vaihteli vakavasta vapautuneeseen, mutta pysyi vahvana läpi kaksituntisen. Illan mittaan synnit annettiin anteeksi, ja yleisö sai huutaa Sannin, Tiinan, Elsan ja Paulan mukana minä olen ihana nainen! -voimahuutoa. Se oli tarpeellinen ja vapauttava kokemus miehellekin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.