Syytetty 8-vuotiaan jutussa: Tuntui inhimilliseltä ratkaisulta

Helsingin käräjäoikeudessa jatkettiin 8-vuotiaan helsinkiläisen pikkutytön kuolemaan liittyvän virkarikosjutun pääkäsittelyä 26. helmikuuta 2015. Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT

Isä vaikutti olevan vilpittömästi huolissaan tyttärestään, mutta tarvitsi neuvoja isänä toimimiseen, kuvaili johtava sosiaalityöntekijä virkarikosjutun käsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa.

Mies kertoi isän ottaneen neuvot kirjaimellisesti. Johtava sosiaalityöntekijä arvioi tämän vaikuttaneen siihen, että tyttöä juoksutettiin pihalla. Isä selitti juoksuttamista neuvoilla lisätä liikuntaa.

Johtava sosiaalityöntekijä on yksi virkavelvollisuuden rikkomisesta syytetyistä. Mies kiistää syytteen.

Mies katsoi, että tytön kasvuoloja isänsä luona oli selvitetty riittävästi sen jälkeen, kun tyttö jäi isän luo asumaan. Hän kertoi ajatelleensa, että epäselvyydet esimerkiksi äitipuolen henkilöllisyydessä olivat "aikuisten välisiä" asioita.

Mies kertoi myös, että kaksi päivää ennen tytön kuolemaa keskusteltiin ilmoituksen tekemisestä lakiasianyksikköön, josta tehdään rikosilmoitukset. Tuolloin oli perjantai.

– Katsottiin, että vaikka ilmoitus tehtäisiin silloin perjantaina, se ei johda mihinkään. Ajateltiin, että maanantai on ihan riittävä, mies kertoi.

Tuolloin pohdittiin myös tytön kiireellistä sijoittamista, mutta sitäkin lykättiin. Isä oli kertonut suunnitelmasta mennä äitienpäiväksi tytön mummolle.

– Tuntui inhimilliseltä ratkaisulta se, että tytön mummon tapaaminen viikonloppuna onnistuu. Sillä ajatuksella siirrettiin sitä ratkaisua viikonlopun yli maanantaihin.

Isä ja äitipuoli murhasivat 8-vuotiaan tytön äitienpäivänä 2012.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.