Panu Savolainen Toivo: Music by Toivo Kärki

Pentti Ronkanen

Panu Savolainen Toivo

Music by Toivo Kärki

Doorbell Music

Arvio: 4/5

Toivo Kärjen syntymästä on 100 vuotta, ja sitä juhlitaan monenlaisilla produktioilla ympäri maan. Yksi parhaista ideoista tulee tässä, sillä Kärki oli kaiken muun ohella kiihkeä jazzmies.

Elämäntyö tuli toki tehtyä suomalaisen viihdemusiikin parissa, sen historian merkittävimpiin kuuluvana vaikuttajana, mutta myös iskelmiin Kärki salakuljetti jazzista oppimiaan harmonioita. Ennen kaikkea Kärki oli melodikko, jonka parhaat sävelmät ovat jääneet elämään kansakunnan kollektiivisessa tietoisuudessa.

Vibrafonisti Panu Savolaisen johtama Toivo-yhtye muovaa nyt iskusävelmistä maestron mielimusiikkia, puhdasta jazzia. Isojen hittien viereen Savolainen on poiminut vähemmän tunnettuja kappaleita, ja jännitystä lisätään kolmella aiemmin julkaisemattomalla sävellyksellä.

Savolaisen, kitaristi Teemu Viinikaisen ja basisti Jori Huhtalan kemiat kohtaavat, ja suurta tunnettakin on pelissä kun trio luo höyhenenkeveitä impressioita ja ilmavaa jazzsvengiä.

Sen sijaan levyn kahden laulukappaleen solisteja sopii ihmetellä. Miksi kaksi ohutäänistä, yhtä lailla haparasti hönkivää laulajaa? Yona on oma itsensä, mutta Ninni Poijärvelle nyt ohjeistettu pihinä on kaukana laulajan normaalitasosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.