Influenssarokotuksen on saanut alle viidennes kaksivuotiasta

Suomalaisvanhemmat rokotuttavat melko heikosti lapsiaan influenssan varalta. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

PÄIVI SEPPÄLÄ ?/?STT

Suomalaisvanhemmat rokotuttavat melko heikosti lapsiaan influenssan varalta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan influenssarokotusten kattavuus oli korkeimmillaan vuosina 2009–2010, jolloin se oli noin 40 prosenttia. Pandemiarokotteen aiheuttamien narkolepsiatapausten jälkeen kattavuus romahti kolmeentoista prosenttiin. Viime vuonna lukema nousi hieman, 16 prosenttiin.

MTV:n uutiset kertoi tällä viikolla, että ensi syksystä kaksivuotiaiden lasten influenssarokotusta aletaan antaa nenäsumutteena. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Rokoteohjelmayksikön ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan syynä on sekä sumutteen pistettävää rokotetta parempi teho että kivuttomuus lapselle.

–?Influenssa aiheuttaa jälkitauteina keuhkokuumetta ja korvatulehduksia lapsille, Nohynek toteaa.    

Sen sijaan suomalaisvanhemmat rokotuttavat lapsiaan MPR-rokotteella tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan erittäin aktiivisesti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreiden lukujen mukaan rokotuskattavuus on 96 prosenttia.

Nohynek sanoo, että turvaraja on 92–94 prosenttia. Jos rokotuskattavuus putoaa rajan alle, silloin voi alkaa tulla epidemioita.

Suomessa on ollut viime aikoina vain yksittäisiä tuhkarokkotapauksia. Koko Euroopassa on ollut viime vuoden alusta lähtien yli 22?000 tuhkarokkotapausta. Tällä viikolla kerrottiin, että 1,5-vuotias poika kuoli Berlinissä tuhkarokkoon. Kaupungissa on ollut tartuntoja syksystä lähtien jo 600.

THL:n tutkimuksessa on tiedot Väestörekisteristä satunnaisesti valittujen 991 lapsen rokotuksista. Yhdeksän lapsen tiedot puuttuivat. Kattavuusluku kertoo, että 96 prosenttia lapsista oli saanut THL:n ohjeistuksen mukaisesti MPR-rokotteen 2 ikävuoteen mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.