Sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää tasauskaton alentamista

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on avannut lakiehdotustaan uudeksi yksiportaiseksi sote-malliksi. Marko Kauko

STT

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on avannut lakiehdotustaan uudeksi yksiportaiseksi sote-malliksi.

Uudessa mallissa 19 kuntayhtymällä olisi sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämis- ja tuottamisvastuu.

Jokaisen kuntayhtymän tulisi kuulua yhteistyöalueeseen, jota voi verrata nykyisiin erikoissairaanhoidon erityisvastuualueisiin eli niin sanottuihin erva-alueisiin. Alueiden muodostaminen tapahtuisi kuntalähtöisesti.

Kunnan edustajien äänimäärä yhtymävaltuustossa perustuisi asukaslukuun. Päätöksen tekeminen edellyttäisi kuitenkin, että ylimmässä toimielimessä päätöstä kannattaa enemmistön lisäksi vähintään kahden kunnan edustajien enemmistö.

–?Me tarvitsemme jonkin sellaisen toimijan, jolla on työnjaollista ja koordinointivastuuta, valiokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk.) perusteli.

Malli vastaa nykyisiä sairaanhoitopiirien kuntayhtymiä, mutta tässä mallissa kunnilta siirtyy vastuu kuntayhtymille koko sosiaali- ja terveyshuollosta.

Kunnilla on yhä päävastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksesta. Vastuu määräytyisi väestömäärään perustuvalla niin sanotulla kapitaatiomallilla, jossa otetaan huomioon myös kuntalaisten sairastavuus ja ikärakenne.

 

Kunnille lisää vaihtoehtoja

 

Koska kuntien väliset erot ja veronkorotuspaineet muodostuivat hallituksen esityksessä liian suuriksi, sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa tasauskattojen muuttamista. Se olisi 200 euroa asukasta kohden vuodessa, kun aiemmassa hallituksen esityksessä se oli 400 euroa.

Uutuutena on myös, että kunnat voisivat sopia viiden vuoden määräajaksi järjestämislaista poikkeavasta rahoitusmallista. Kuntien sopimuksella tänä aikana 30 prosenttia maksuosuuksista määräytyisi muutoin kuin väestömäärään perustuvalla kapitaatiomallilla.

–?Tässä yritetään nyt etsiä tämän tasausrajan laskun kautta sitä paikkausta, että perustuslakivaliokunta voisi tämän rahoitusratkaisun hyväksyä. Ja sitten toisekseen, että malli, jossa kunnat voi päättää toisenkinlaisesta ratkaisusta, avaisi sen perustuslaillisen solmun, Rehula selvitti.

Valiokunta toivoo myös, että valtiovarainministeriö julkistaisi laskelmansa sote-mallin kuntakohtaisista vaikutuksista, kuten se teki joulukuussa hallituksen silloisen esityksen osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.