Kuka haalii naapurin ääniä?

Pekka Mervola

Huhtikuun 19. päivän eduskuntavaalit ratkeavat siihen, miten puolueet saavat omat kannattajansa äänestämään ja miten hyvin kukin onnistuu houkuttelemaan epävarmoja äänestäjiä.

Keskisuomalaisen viime viikonloppuna julkistama KSML-kysely antaa siirtymistä viitteitä. Tietoykkönen kysyi 3.-6. helmikuuta tuhannelta keskisuomalaiselta äänestämisestä. KSML-kysely lupailee keskustalle, SDP:lle, perussuomalaisille ja vihreille kovaa potentiaalia nostattaa kannatustaan.

Kyselyn mukaan 22 prosenttia perussuomalaisista ja kokoomuslaisista voisi harkita äänestävänsä keskustaa. SDP:n kannattajista 19 prosenttia ja vihreiden kannattajista 15 prosenttia voisi oman puoluevalintansa sijasta äänestää keskustaa.

Keskusta onkin yleensä ensimmäiseksi harkinnassa oleva toinen puolue vastaajille. Vain vasemmistoliittolaisilla vihreät (33 prosenttia) ja SDP (26 prosenttia) on keskustan edellä.

Keskustalla on siis yllättävän paljon potentiaalia jo ennestään korkealla olevan kannatuksensa (29,7 prosenttia) lisäksi. Puolue voi kerätä Keski-Suomesta isonkin äänivyöryn.

Sosiaalidemokraateilla on potentiaalisia äänestäjiä vasemmistoliitossa (26%), vihreissä (21%), perussuomalaisissa (16%) ja keskustassa (15%). Lukujen perusteella SDP:n kannatuksen kasvu on mahdollista, vaikka vielä KSML-kyselyssä kannatus (18,9%) laskikin edellisistä eduskuntavaaleista (21,2%).

Perussuomalaisten mahdolliset puoluevaihtajat löytyvät SDP:stä (15%) ja keskustasta (14%). Lukujen perusteella jytky vaalitulos ei nyt näytä todennäköiseltä.

Vihreiden potentiaali löytyy erityisesti vasemmistoliitosta. Joka kolmas vasemmistoliiton kannattaja voisi harkita äänestävänsä vihreitä. Vihreiden ja vasemmistoliiton vaalitaistelusta tuleekin Keski-Suomessa raju. Siinä on palkintona tai tappiona kansanedustajan paikka.

Kokoomuksen tilanne on lukujen valossa hankala. Puolueella on potentiaalia keskustalaisten parissa (13 prosenttia) mutta muiden puolueiden kannattajissa kokoomusta harkitsevia on kovin vähän. Tämän asetelman kaatamiseen kokoomuslaiset ehdokkaat saavat tehdä paljon töitä lähiviikkoina.

Lopulta äänestysprosentti voi ratkaista seuraavissa vaaleissa. Perinteisesti porvaripuolueiden kannattajat ovat käyneet hyvin äänestämässä ja SDP:n kannatus on heilunut äänestysaktiivisuuden mukana. Myös vihreät ovat usein olleet vain äänestämistä aikovien puolue.

Erityisesti perussuomalaisten kannatus on nyt herkkä äänestysprosentille. Moni perussuomalaisten äänestäjä voi jäädä kotiin äänestyspäivänä. KSML-kyselyssä perussuomalaisia kannattaneista vain 55 prosenttia oli täysin varmoja äänestämisestään.

Vihreillä ja kokoomuksella varmoja äänestäjiä oli 64 prosenttia. Kokoomuksella varmojen määrä oli poikkeuksellisen matala ja viittaa siihen, että perinteiset kokoomuslaiset ovat nyt epävarmoja tai tyytymättömiä. Mutta lopulta moni porvari voi vaaleissa äänestää varmuuden vuoksi kokoomusta.

Korkein äänestysvarmuus on yllättäen SDP:llä (75%). Ilmeisesti sosiaalidemokraateilla kannatus on nyt duunariytimessä tai kannattajakunnalla on revanssihenkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut