Huippuhyvä Äänekoski

Tapio Honkamaa

Onneksi olkoon Seinäjoki! Yritysjohtajat nostivat Etelä-Pohjanmaan keskuksen jälleen kerran Suomen ykköseksi.

Seinäjoen seutu on onnistunut luomaan yritysilmaston, jossa keskeistä on erilaisten yritysten tasapuolinen kohtelu riippumatta koosta, toimialasta tai elinkaaren vaiheesta.

Yritykset arvostat myös sitä, että lupaprosessit ovat nopeita ja sujuvia. Erittäin tärkeää on, että yritykset voivat osallistua julkiseen palvelutuotantoon.

Hyvä yritysilmasto on kaikkea muuta kuin mitätön sivuseikka. Se mahdollistaa positiivisen kierteen, jonka siivin esimerkiksi Seinäjoen seutu on kasvanut ja kehittynyt silmissä.

Kun yritykset pitävät aluetta vetovoimaisena, syntyy uusia, kasvavia yrityksiä ja työpaikkoja. Tämä puolestaan näkyy veroeurojen myötä kuntataloudessa ja kuntalaisten hyvinvoinnissa.

Seinäjoki oli takavuosina vaatimaton kauppala keskellä savisia peltoja. Eipä ollut juuri muita vahvuuksia kuin pohjalaisen ihmisen komia luonne.

Seinäjoki on viime vuosikymmeninä näyttänyt, että siinä sitä onkin vahvuutta kerrakseen. Seinäjokiset ovat puskeneet tiensä maan kärkeen kovalla työllä.

Mutta muutakin on tarvittu. Pohjalaisten salainen ase on trossaaminen. Se on mukamas vaatimatonta, huumorin sävyttämää itsekehua, jota esitetään muhevasti pohjalaisella puheenparrella.

On hyvä huomata sekin, että seinäjokiset ovat tehneet temppunsa ilman yliopistoa. Jyväskylän seudun vetovoimaisuus muuten riitti vertailussa sijaan 20.

Äänekoskella ei mennyt tässä kisassa kovin hyvin. Tehdaskaupunkimme jää vertailussa Kemin, Kotkan ja Haminan seurassa viimeisten joukkoon.

Äänekoski ei siis ole yritysten silmissä kovin kiinnostava kaupunki. Eväät ovat paljon parempaan, sillä metsien ja vesien peittämä maisema on viehättävä.

Elinkeinot ovat nojanneet ehkä liikaakin metsäteollisuuteen. On voinut syntyä luulo, että joku ulkopuolinen tekee asiat puolestamme.

Avainasia on, että äänekoskelaiset alkavat itse entistä enemmän uskoa kaupunkiinsa. Äänekoskea kannattaa kehua estottomasti, varsinkin ulkopuolisille.

Jos uskomme itsemme, on taivaanranta kevyt kiertää. Jos emme, ei auta edes miljardi euroa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut