Talvivaaran poikkeusjuoksutukset herättävät arvostelua

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Nuasjärvellä Sotkamossa maastokatselmuksessa koskien Talvivaaran kaivoksen purkuputkihanketta keskiviikkona. Kimmo Rauatmaa / LEHTIKUVA

STT

Suomen luonnonsuojeluliitto arvostelee Talvivaaran kaivoksen jätevesien juoksutuksia poikkeusluvalla. Luonnonsuojeluliiton mielestä elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) eilen tekemä esitys vesien juoksutuksista pois kaivosalueelta on lainvastainen.

Luonnonsuojeluliiton mielestä ympäristövahinkojen ehkäisy olisi laitettava etusijalle, vaikka se tarkoittaisi kaivoksen hallittua alasajoa.

Liitto huomauttaa, että Talvivaara on perustellut poikkeuspykälällä ympäristöluvan vastaisia juoksutuksia yli kymmenen kertaa. Sen vuoksi lain tarkoittamaa ennakoimatonta syytä ei voi soveltaa Talvivaaran jätevesiin.

– Talvivaaran vesiongelmat ovat olleet ennakoitavissa. Kainuun ely-keskus ei voi enää sallia jätevesien juoksuttamista, Luonnonsuojeluliitto painottaa tiedotteessaan.

Stop Talvivaara -liike kertoo puolestaan jättäneensä tänään kantelun Valtiontalouden tarkastusvirastolle. Tarkastuspyynnössä epäillään, että valtion pörssiomistuksia hallinnoiva Solidium ja Suomen hallitus olisivat tehneet Talvivaaraa koskevia rahoituspäätöksiä selvittämättä, toimiiko kaivoksen biokasaliuotus vai ei.

Stop Talvivaara muistuttaa, että liike pyysi jo keväällä 2013 riippumattoman asiantuntijaselvityksen tekemistä bioliuotuksen ongelmista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.