Sosiaalityöntekijä: 8-vuotiaan tytön asiat vaikuttivat olevan kunnossa

Helsingin käräjäoikeudessa jatkettiin 8-vuotiaan helsinkiläisen pikkutytön kuolemaan liittyvän virkarikosjutun pääkäsittelyä. Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT

Helsingin käräjäoikeus kuuli tänään 8-vuotiaan tytön murhaan liittyvässä virkarikosjutussa myös sosiaalityöntekijää, joka vastasi tytön asioista kesällä ja syksyllä 2010. Kyseisellä ajanjaksolla tyttö oli ensin kiireellisesti sijoitettuna 30 päivää ja muutti sitten isänsä luokse.

Työntekijän mukaan tytön asiat näyttivät tuolloin olevan kunnossa. Päiväkodin mukaan tyttö oli iloinen, ja sekä isä että äitipuoli vaikuttivat ajattelevan lapsen etua. Työntekijää kuitenkin epäilytti se, että äitipuolen henkilöllisyys oli epäselvä. Lisäksi isä antoi väärää tietoa siitä, että oli hankkimassa isompaa asuntoa ja että äitipuoli odottaisi nelosia.

Epäselvyyksien vuoksi työntekijä oli jo keväällä 2010 alkanut selvitellä äitipuolen oikeaa nimeä ja saikin sen selville väestörekisterin kautta syyskuussa. Hänen mukaansa lakimiesyksiköstä neuvottiin häntä kuitenkin odottamaan joulukuulle, kunnes olisi täysin varmaa, ettei nainen voinut olla raskaana niin kuin oli väitetty. Työntekijä itse jäi kuitenkin äitiysvapaalle marraskuussa ja tytön asiat siirtyivät toiselle henkilölle.

– Turhautti, koska en päässyt asiassa eteenpäin, hän kertoi käräjillä.

Työntekijä arveli äitipuolen kertoneen väärän nimen ehkä siksi, että hän kenties yritti peitellä isältä raha-asioitaan tai perhetaustaansa.

– Mutta siinä vaiheessa kun jäin äitiysvapaalle, isällä ja tytöllä asiat näyttivät olevan kunnossa. Oli tullut kolme lastensuojeluilmoitusta, jossa oli epäilyjä isän päihdekäytöstä, mutta mitään näyttöä ei ollut, eikä hälyttävää huolta ollut.

Äitipuolesta ei työntekijän mukaan tullut ilmoituksia, vaan kaikki saatu palaute oli positiivista.

Työntekijän mukaan silloisten tietojen perusteella hän ei olisi voinut menetellä tytön tapauksessa toisin. Esimerkiksi lapsen huostaanotolle ei ollut edellytyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.