Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muuan mies: Lämmetä, hämmentyä

Muuan mies

Lämmetä, hämmentyä

Runoja. Kuvat Aapo Rapi. Poesia, Helmi Levyt 2015. 67 s.

Sanat sipsuttavat pientä askelta jyväskyläläisen Muuan miehen kokoelmassa, jossa on jokapäiväisyyttä, lorumaista laulullisuutta ja tilannefragmentteja – huumoriin päin nyökkäävin tunnelmin. Rivit huomioivat satunnaisia elämänkohtia, jotka hyppyyttävät lukijaa enemmän huokaisemaan kuin syventymään.

Muuan miehen eli muusikko Ismo Puhakan folk on kuin sukkasillaan kulkemisen keveydellä humiseva mietelmäpropelli, lyhytlentoliidokki. Sitä mainostetaan ”karhean zeniläiseksi”. Jos noin voi sanoa, voi esimerkinomaiseksi valita jo avausrunon:

Kuljen syksyn ruskeaa siltaa pitkin / ihmetellen miten nopeasti hopeiset kukat / kuin iloiset sanat, kuvien sukat / alkavat tanssin.

Runoilija tarkkailee arkituokioita; kuten ravikilpailua, jonka hupaisassa ihmis?hevos-asetelmassa lohkaistaan otsikon lupauksen mukaan: Sinä alat lämmetä ja minä / hämmentyä.

Aapo Rapi on piirtänyt jotenkin mutterimaisia tarinakuvahahmoja, naamoja ja elukoita, joiden yhteydet tekstiin ovat mukavaa ja lievästi groteskiakin haastetta lukijoiden assosiaatioille. Monesti kirjassa parisuhdemaneeri ja runollinen viittaus pulahtavat kekseliään leikkisästi yhteen. Saman tapaan toimivat muutamat aforistiset huokailut – Miehellä oli karmea loppu / mutta se oli vasta alkua. Tai maisemassa hohkailuun rinnastuvat tuntemukset (Jos menee metsään, / niin mennään rytinällä).

Typografiset ja onomatopoeettiset temput sopivat lyhyttekstin kuvalliseen ääneen. Niinpä sanotaan: Jos kaikilla kirjaimilla olisi kasvot, / tästä tulisi iloinen runo.

Kirja on lyhyt ja leuto, mutta ehtii henkilöityä ja saada sisällöllistä omapäätä – fantasian ilmakuplista inhimillisiin maanantaipudotuksiin. Piirroksilta teksti ottaa jatkosarjakuvamaista tukea ja vähän selitystä epävarmuuteensa. Epäilyt ilmaistaan koruttomasti rallatellen tai vain metkasti todeten, joskus yleistävämmin vakavoituen, mutta enempi aika yksikseen ja vinoon hymyillen.

Sillä tyhjyydestä tullaan / ja tyhjyyteen mennään, / mutta matkalla vihellellään!