Suolistomikrobeista voi löytyä apu lasten aliravitsemukseen

STT

Suolistomikrobeista voi löytyä ratkaisu aliravittujen lasten terveysongelmiin, kertoo Washingtonin yliopiston tutkimus, jossa on mukana myös Tampereen yliopiston tutkijoita.

Tutkimustulosten myötä voidaan kehittää tehokkaampia hoitoja aliravitsemukseen käyttämällä terveellisiä mikrobeja ruokavalion lisänä.

Kansainvälisen lääketieteen professori Per Ashorn Tampereen yliopistosta pitää tärkeänä, että tutkimuksessa osoitetaan ihmisen mikrobiston ja terveyden välinen yhteys.

– Idea on se, että aliravitsemus syntyy perimän ja ympäristön vuorovaikutuksessa. Tässä tapauksessa tärkeää on lapsi ja hänen suolistomikrobistonsa. Mikrobisto kehittyy kahden ensimmäisen elinvuoden aikana ja sitä voi ehkä ohjata johonkin suuntaan. Näin voisi ehkä edesauttaa tervettä kasvua ja kehitystä, Ashorn sanoo.

Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, ettei ruuan puute ole ainoa syy lasten aliravitsemukseen. Tärkeä merkitys on myös esimerkiksi infektioilla ja suolisto-ongelmilla, jotka estävät ruuan imeytymisen. Washingtonin yliopiston muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan suolistomikrobien toimintahäiriö on yksi syy lasten aliravitsemukseen.

Bill ja Melinda Gatesin Säätiön rahoittamassa tutkimuksessa tutkittiin malawilaisten lasten ulosteita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut