BBC: Kreikka julkisti uudistuslistansa pääkohdat tietovuodon pelossa

Kreikan valtiovarainministeri Yanis Varoufakis piti lehdistötilaisuutta viime perjantaina. Kreikan piti antaa lista taloutensa uudistusehdotuksista euromaille jo eilen, mutta se pyysi lykkäystä aamuun, koska lista ei ollut valmiina. Emmanuel Dunand / AFP PHOTO

STT

Kreikka on julkistanut yhteenvedon talousuudistuslistansa päälinjoista, kertoo BBC. Listaan sisältyy muun muassa suunnitelmia veropetosten sekä polttoaineen ja tupakan salakuljetuksen torjumiseksi.

BBC:n mukaan listan pääkohtiin kuuluu lisäksi muun muassa nykyistä oikeudenmukaisemman verojärjestelmän luominen, korruption torjunta ja työsopimusten sekä työehtosopimusten yhtenäistäminen.

Listalla esitetään myös leikkauksia virkamiesten määrään sekä mainitaan toimia Kreikan humanitaarisen kriisin hillitsemiseksi.

Kreikan piti antaa lista taloutensa uudistusehdotuksista euromaille jo eilen, mutta se pyysi lykkäystä aamuun, koska lista ei ollut valmiina.

Kreikka perustelee listan pääkohtien julkistamista ennen sen toimittamista euromaille halulla suojautua tietovuodoilta.

Kreikan velkojat eli euromaat, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat vaatineet uudistuslistaa ehtona sille, että Kreikan lainaohjelmaa jatketaan neljällä kuukaudella.

Jos lainoittajat arvioivat Kreikan esitykset riittäviksi, uudistusohjelma kuitataan valtiovarainministerien tänään pidettävässä puhelinkokouksessa. Sen jälkeen lainaohjelman jatkaminen vaatii vielä hyväksynnän joidenkin euromaiden parlamenteissa.

Jos uudistuslistan sisältö ei ole riittävä, edessä on uusi kokous Brysselissä. Listaan kohdistuu kovia odotuksia, sillä velkojien mukaan Kreikan uusi hallitus ei ole onnistunut tarjoamaan riittäviä laskelmia siitä, miten se aikoo rahoittaa säästökuurin löysäämiseen tähtäävät toimet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.