Kreikka antoi periksi ja saa neljän kuukauden jatkoajan

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja ministeri Yianis Varoufakis arkistokuvassa. Louisa Gouliamaki

STT

Kreikka ja muu euroryhmä ovat päässeet sopuun maan uusista lainaehdoista.

Kreikan toiselle lainaohjelmalle annetaan neljä kuukautta lisäaikaa, kun maa oli pyytänyt kuutta kuukautta. Lainaohjelma olisi erääntynyt ensi viikon lauantaina.

Euromaiden valtiovarainministerit päättivät asiasta sen jälkeen, kun Saksan ja Kreikan valtiovarainministerit olivat löytäneet IMF:n kanssa alustavan sovun.

Sopu on kuitenkin vasta alustava, sillä Kreikka lupasi toimittaa täyden listan uusista toimista maanantaiksi. Euroryhmä toteaa lausunnossaan, että Kreikka sitoutuu vuonna 2012 tehtyihin sitoumuksiin budjettiylijäämästä. Tavoitteissa otetaan kuitenkin huomioon kuluvan vuoden taloudellinen tilanne, mikä saattaa tarkoittaa sitä, että Kreikka voi hiukan tinkiä ylijäämätavoitteesta.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen mukaan Suomen tavoitteet toteutuivat täysimääräisinä Kreikan lainaneuvotteluissa. Ohjelma jatkuu ehdollisena, eikä lisärahaa tarvittu.

Ratkaisun odotetaan rauhoittavan tilanteen kesäkuuhun asti. Kreikan ja euroryhmän näkemyserot ovat silti edelleen syvät.

- Tämä oli ensimmäinen askel luottamuksen jälleenrakentamisessa, sanoi euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem.

Dijsselbloem korosti, että muutokset Kreikan hallituksen poliitiikassa eivät saa uhata taloudellista vakautta.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis sanoo euromaiden löytämän sovun olevan pieni askel uuteen suuntaan.

Varoufakis sanoi euroryhmän kokouksen jälkeen, että neljän kuukauden aikana Kreikka rakentaa uudelleen suhdettaan Eurooppaan ja kansainväliseen valuuttarahastoon IMF:ään. Hän kertoi olevansa sitoutunut siihen, ettei hän tee yksipuolisesti sellaisia ratkaisuja, jotka murentavat Kreikan budjetin.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras oli pyytänyt EU-presidentti Donald Tuskia kutsumaan koolle ylimääräisen huippukokouksen sunnuntaiksi, jos euroryhmässä ei olisi saatu ratkaisua.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut