Kaikki digitalisoituu: puuttuuko meiltä jotain olennaista?

Inka Mäkelä

Miksi kaiken pitää digitalisoitua? Kohta kaikki asiat voi hoitaa omalla kotikoneella tai tabletilla. Lopulta istumme kotona näytön ääressä ja elämme elämäämme pelkän tietokoneen välityksellä. Opiskelemme, teemme töitä, kommunikoimme, syömme ja nukumme.

Puuttuuko meiltä jotain olennaista? Laite, joka tekee oikeasti elämästämme mukavampaa? Ovatko kaikki keksinnöt hyödyllisiä?

Jos nyt keksittäisiin ruokapöytä, jonka päällä kaikki astiat leijuisivat muutaman sentin korkeudella, olisiko kohta kaikilla tällainen ruokapöytä, vaikka ei siitä mitään hyötyä olisikaan? Uudet keksinnöt eivät aina ole parempia kuin vanhat.

En pidä kosketusnäytöistä. Ne vaan eivät ikinä toimi. Esimerkkinä junassa olevat napit, joista ulko-ovi avataan. Hienoa, että on mahdollista laittaa vihreää valoa näyttävä kosketusnäyttönappi, mutta oikea nappi olisi kätevämpi. Haluan tuntea painaneeni nappia.

Myös kirjat ja ylioppilaskirjoituksetkin sähköistyvät. Minusta ainakaan ei ole kiva lukea tekstiä, josta paistaa silmiä särkevä valo.

Ja mitä sitten, jos kesken ylioppilaskokeen koneet kaatuvat tai poistat vahingossa kaiken?

Harvoin kukaan enää soittaa toiselle tai lähtee käymään sanoakseen jotain, vaikka toinen asuisi naapurissa. On niin helppoa vain liikutella peukaloitaan ja lähettää viesti WhatsApp:ssa tai Facebookissa. Joskus laitetaan viestiä saman talon sisällä huoneesta toiseen, kun ei vaivauduta liikkumaan.

Kun vihdoin nähdään jotain kaveria oikeasti, jutellaan samaan aikaan viiden muun kanssa tietotekniikan välityksellä.

Tekniikka kehittyy jatkuvasti, mutta viekö tekniikan kehitys meitä aina parempaan suuntaan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut