Tukes muistuttaa: Yritys vastaa hiihtokeskuksen turvallisuudesta

Topi Nykänen

Hiihtokeskusten laskettelupalveluihin sovelletaan kuluttajaturvallisuuslakia.

Lain mukaan toiminnanharjoittaja, kuten rinnekeskuksen omistava yhtiö, vastaa keskuksen turvallisuudesta kokonaisuudessaan. Kuluttajapalveluja valvovat kunnat omilla alueillaan. Valtakunnallisesti kuluttajapalveluiden valvontaa ohjaa Tukes.

– Hiihtokeskus vastaa siitä, että rinteet ovat kunnossa, rakenteet turvallisia ja opasteet selkeitä. Keskuksen tulee myös valvoa rinnesääntöjen noudattamista, turvallisuusinsinööri Jaakko Laitinen Tukesista toteaa tiedotteessa.

Myös laskettelijoilla on oma vastuunsa turvallisuudesta. Tapaturmien riskiä voidaan vähentää valitsemalla taitotasoon sopiva rinne, noudattamalla rinnesääntöjä ja käyttämällä kypärää.

– Laskettelijan tulee puolestaan noudattaa hiihtokeskuksen ohjeita ja rajoituksia rinteissä liikkumisesta ja hissien turvallisesta käytöstä, Laitinen toteaa.

Laskettelukypärä on rinteessä ehdoton suojavaruste. Se suojaa päätä iskuilta, mutta myös tuulelta ja pakkaselta. Kypärää valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota istuvuuteen ja merkintöihin. Kypärään ei pidä jättää kasvun varaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.