Munuaisten vajaatoiminta yleistyy väestön ikääntyessä

STT

Väestön ikääntyessä munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien määrä tulee lisääntymään merkittävästi, sanoo Oulun yliopistollisen sairaalan sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri Risto Ikäheimo. Tällä hetkellä noin kymmenellä prosentilla suomalaisista on jonkinasteinen munuaistauti. Moni sairastaa sitä tietämättään.

– Kroonista, hiljaa hiipivää munuaisvajetta on hyvin vaikea havaita. Tauti voi olla pitkään oireeton ja se havaitaan usein sattumalta muiden tutkimusten yhteydessä.

Ikäheimon mukaan suuret kansantaudit, kuten diabetes ja verenpainetauti sekä ikääntyminen aiheuttavat munuaisvajetta. 

– Munuaisten tilanne olisi syytä kartoittaa terveystarkastuksissa. Riskiryhmiin kuuluvilta munuaisten toiminta tulisi kartoittaa vuosittain.

Riskiryhmiin kuuluvat muun muassa yli 70-vuotiaat, diabetesta, verenpaine-, sydän- ja verisuonitautia sairastavat.

Munuaisten vajaatoiminnan heikentyminen voidaan todeta veri- ja virtsakokeen perusteella.

Ikäheimon mukaan munuaisten vajaatoiminnan havaitseminen mahdollisimman varhain olisi tärkeää, jotta sitä sairastavat saataisiin ajoissa hoitoon. Sairautta voidaan hoitaa lääkkein sekä ruokavalion muutoksella.

Munuaisten vajaatoiminta voi lyhentää elinikää. Se myös lisää sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta, sillä munuaissairauksiin liittyy taipumus valtimoiden tukkeutumiseen.

Vuosittain noin 500 munuaisten vajaatoiminnasta kärsivää ajautuu dialyysihoitoon, kun lääke- ja ruokavaliohoito eivät enää riitä. Ikäheimon mukaan viime vuonna dialyysipotilaiden kokonaismäärä ei enää kasvanut, sillä Suomessa tehtiin ennätysmäärä munuaissiirtoja, 240. Aiempina vuosina munuaissiirtoja on tehty 180–190.

– Jos tahti jatkuu samanlaisena, voimme pysäyttää dialyysipotilaiden määrän kasvun.

Munuaissiirtojen määrän kasvuun on vaikuttanut osaltaan vuonna 2010 voimaan tullut lakimuutos, jonka mukaan elinluovutuksen saa aina tehdä, jos vainaja ei ole vastustanut sitä eläessään. Ikäheimo pitää merkittävämpänä tekijänä, että luovuttajasairaaloihin on perustettu elinluovutustyöryhmiä. Niiden myötä elinluovuttajien tunnistaminen on tehostunut.

Munuaistauteja käsiteltiin Pohjolan lääkäripäivillä Oulussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.