Liikenneturva huolissaan: Uusi laki veisi maksut valtion kassaan

Liikenneturvallisuustyöhön tarkoitettu raha kiertäisi tulevaisuudessa valtion kautta, jos lakiehdotus menee läpi. Risto Aalto

Teppo Koskinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle lakiluonnoksen uudesta liikenneturvallisuusmaksusta.

Liikenneturvallisuustyöhön tarkoitettua maksua kerättäisiin luonnoksen mukaan vastaisuudessa suoraan valtion budjettiin, josta voitaisiin myöntää anomusten perusteella rahaa liikenneturvallisuustyöhön.

Maksun suuruus säilyisi nykyisenä yhtenä prosenttina liikennevakuutusmaksusta.

Rahan keräisi liikennevakuutuksia myöntäviltä vakuutusyhtiöiltä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Lakiuudistus herättää nykyisessä muodossaan huolta esimerkiksi valtakunnallisessa liikenneturvallisuustyön keskusjärjestössä Liikenneturvassa.

Toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvaisen mukaan riskinä on, että nykyiset liikenneturvallisuustyöhön osoitetut varat hajaantuvat liian laajalle.

Hän kaipaisi lakiin tiukempia kehyksiä sille, millaiseen tarkoitukseen liikenneturvallisuusmaksuna kerättyjä varoja voitaisiin myöntää. Nykyinen laki liikennevakuutuksista sisältää vain ohjeen, jonka mukaan maksua voidaan kantaa sellaiseen toimintaan, jolla harkitaan olevan yleistä merkitystä liikenneturvallisuuden edistämiselle.

Käytännössä varoista valtaosa on kohdennettu lakisääteisesti työtään tekevälle Liikenneturvalle.

– Meidän näkökulmastamme muotoilu on aivan liian väljä. Siinä ei ole millään tavalla puututtu toiminnan määrään ja vaikuttavuuteen. Vaarana on, että varoja alkaa mennä milloin mihinkin tempauksiin ja tapahtumiin kestävän ja pitkäjänteisen liikenneturvallisuustyön kustannuksella, Tarvainen sanoo.

Syynä lakiuudistukseen on se, että liikenneturvallisuusmaksu katsotaan veronluonteiseksi maksuksi. Sellaisen keräämisestä on säädettävä lailla. Tähän asti liikenneturvallisuusmaksun periminen on perustunut sosiaali- ja terveysministeriön vuosittain antamaan asetukseen.

Maksun on kerännyt vakuutusyhtiöiden yhteistyöelin Liikennevakuutuskeskus. Se ei julkisoikeudellisena yhteisönä ole oikeutettu veronkantoon, ja siksi maksun kantaminen pitää antaa viranomaisen tehtäväksi.

Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.