Nuori poika kuoli rinneturmassa Ylläksellä

11-vuotias poika kuoli keskiviikkona rinneturmassa Ylläksellä. Aku Häyrynen / Lehtikuva

Helsinki, Kolari

Nuori poika kuoli keskiviikkona rinneturmassa Kolarin Ylläksellä Lapissa. Onnettomuus sattui iltapäivällä Ylläsjärven puoleisella rinnealueella.

Poliisin mukaan uhri oli 11-vuotias ja kotoisin Etelä-Suomesta.

Turman epäillään johtuneen rinteestä suistumisesta, minkä jälkeen uhrin uskotaan törmänneen viereiseen lumiaitaan. Onnettomuuteen ei poliisin mukaan liity rikosepäilyä tai muita osallisia.

Onnettomuudella oli STT:n tietojen mukaan silminnäkijöitä. Tapaturma sattui Iso-Ylläksen rinteessä.

Samalla alueella sijaitsevan Ylläs-Skin rinnejohtaja Tuomo Poukkanen kertoi STT:lle, että sää Ylläksen alueella oli keskiviikkona hyvä ja rinteet normaalissa, hyvässä kunnossa.

Poukkanen sanoo, ettei muista Ylläksellä tapahtuneen oman, 1980-luvun lopulla alkaneen uransa aikana kuolemaan johtaneita onnettomuuksia.

Loukkaantumisia tapahtuu Suomen hiihtokeskuksissa vuosittain useita, mutta kuolemaan johtaneet tapaturmat ovat suhteellisen harvinaisia.

– Hengen menetykseen johtavia rinneonnettomuuksia sattuu harvemmin kuin yksi vuodessa, kertoi Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti.

Liki 90 prosenttia laskettelun tapaturmista johtuu kaatumisista, joihin ei liity muita ihmisiä. Useimmat onnettomuudet sattuvat merkityillä rinteillä. Larilahden mukaan turmien yleisimmät syyt ovat kova vauhti tai omille taidoille liian vaikea rinne.

Hiihtokeskusten tapaturmista hieman runsas puolet sattuu miehille.

– Meillä ei kuitenkaan tilastoida laskettelijoiden määriä sukupuolen mukaan. En pysty sanomaan, sattuuko miehille turmia herkemmin kuin naisille vai onko miehiä myös enemmistö laskijoista, toimitusjohtaja täydentää.

Hänen mukaansa lumiaitoja on laskettelukohteissa jonkin verran. Niitä rakennetaan nietosten synnyn estämiseksi rinteisiin, joihin sataa runsaasti lunta.

– Lumiaitojen pienintä sallittua etäisyyttä laskettelurinteeseen ei ole määritelty. Etäisyys suunnitellaan tapauskohtaisesti ja se riippuu esimerkiksi rinteen profiilista, Larilahti kertoo.

Hiihtokeskusyhdistyksen julkaisemien tilastojen mukaan kaudella 2013–2014 Suomen hiihtokeskuksissa tapahtui kaikkiaan noin 1 900 tapaturmaa. Yli 60 prosenttia tapaturmista tapahtuu suksilla lasketteleville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.