Suomelle ja Ruotsille ei esitetä puolustusliittoa

Ruotsin puolustusministeri tapasi viime vuoden lokakuussa Suomen puolustusministerin Carl Haglundin virallisella valtiovierailulla. Vesa Moilanen

STT

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä arvioinut raportti ei esitä maiden välille puolustusliittoa. Maille ei näin ehdoteta myöskään keskinäisiä turvatakuita.

Yhteistyön etenemismahdollisuuksia arvioinut raportti julkistettiin illalla Tukholmassa.

Suojatut viestiyhteydet maiden välillä ovat raportin mukaan ensimmäisiä askelia yhteistyön tiivistämisessä. Merkittävä askel on myös yhteinen koulutus ja harjoittelu.

Yhteistyö ei korvaa muuta kansainvälistä yhteistyötä. Suomen ja Ruotsin poliittiset johdot linjaavat käytännössä puolustusyhteistyön kehittämistä.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoi raportin julkistuksen yhteydessä, ettei tiiviimpi sotilasyhteistyö Ruotsin kanssa ole suunnattu ketään vastaan.

- Kenellekään ei voi tulla yllätyksenä, että Suomi ja Ruotsi tähtäävät tiiviimpään yhteistyöhön, Haglund sanoi.

Haglund ja Ruotsin edellinen puolustusministeri Karin Enström allekirjoittivat toukokuussa työsuunnitelman Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittämisestä. Samalla ministerit sopivat tänään esitellyt raportin tekemisestä.

Vaikka raportissa ei esitetä maiden välille turvatakuita, yhteistyö myös kriisi- ja konfliktioloissa lisäisi sen mukaan yhteistyön arvoa. Tämä vaatisi poliittisen päätöksen.

Raportti ei esitä Suomen ja Ruotsin merivoimien tai ilmavoimien yhdistämistä. Sen sijaan voitaisiin muodostaa yhteisiä joukkoja, esimerkiksi merivoimissa yhteinen laivasto-osasto.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) pitää ehdotuksia Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyöstä realistisina. Ehdotukset edistävät hänen mukaansa luottamuksen rakentamista maiden välille.

Tänään julkistettu raportti ei hänen arvionsa mukaan ota kantaa kriisin- ja konfliktinajan yhteistyöhön maiden välillä. Tarkoituksena on hänen mukaansa kehittää rauhanajan yhteistyötä.

Puolustusliitto häämöttää Niinistön mukaan kaukana tulevaisuudessa, mutta se ei ole tavoitteena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.