Sami Kukka ja Teppanan Veljet: Jouhkola

Sami Kukka ja Teppanan Veljet

Jouhkola

Helmi Levyt

Arvio: 3/5

Folk-artisti Sami Kukka on aina suosinut minimalistista ilmaisua. Ja nyt sitä vasta pelkistetyn äärellä ollaankin: uudella levyllä nimeltä Jouhkola kuullaan soittajien itse rakentamia viisikielisiä kanteleita ja Kukan hönkäilevää, unenomaista laulua. Kukka ja kumppanit tekivät retken kanteleen juurille muinaisen Jouhkolan kylään Venäjälle. Levy on äänitetty viidessä paikassa, jotka olivat matkan varrella.

Siksi levyn soundi ei ole järin kliininen: kanteleet heläjävät hentoina, ja toisinaan toivoisi niiden soivan ääniraidalla aavistuksen puhtaammin, voimakkaammin. Kotikutoisuuden idea on kaunis, mutta hifisti sisälläni nillittää.

Kukka maalailee laulullaan hiljaisia luonto- ja mielikuvia pitäen pitkiä taukoja välissä, tehden huomion sieltä ja toisen täältä. Tunnelma on myyttinen ja harras, jopa hengellinen. Vapaana soljuvat sanoitukset muistuttavat kuitenkin siitä, ettei vokalisti ole mikään kalevalainen runonlaulaja. Osa kappaleista on Kukan aiempaa tuotantoa uusin sovituksin.

Levy vaatii sulattelua. Lauluja on vaikeaa erottaa toisistaan, ne vaativat oikeanlaista mielentilaa tai sellaiseen pyrkimistä. Kappaleet ja konsepti ovat hienoja, mutta selkeä kliimaksi jää puuttumaan. Jouhkola on kulttuuriteko, ja herkkyydessään kapinallinen ilmaisu kaikenläpäisevää kaupallisuutta vastaan.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: Nordea

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut