Kari Ikonen Trio: Beauteous tales and offbeat stories

Pentti Ronkanen

Kari Ikonen Trio

Beauteous tales and offbeat stories

Ozella Music

Arvio: 5/5

Pianisti Kari Ikonen tunnetaan armoitettuna jazzsäveltäjänä, mutta trionsa toista levyä varten hänen ei ole tarvinnut tehdä paljoakaan uutta. Levyn kolmesta merkittävästä Ikos-sävellyksestä kaksi on levytetty jo aiemmin, toki erilaisella instrumentaatiolla.

Ikosen omien teosten viereen on lainattu sävelmät John Coltranelta ja armenialaiselta Gusan Ashotilta, ja saapa eräs Bollywood-teemakin eläväisen versioinnin osakseen.

Näiden ”oikeiden” sävellysten kanssa vuorottelevat kovasti kollektiiviselta improvisaatiolta maistuvat välikkeet, joissa kaikki trion jäsenet, Ikosen ohella basisti Ara Yaralyan ja rumpali Markku Ounaskari, on merkitty tekijöiksi.

Vaihtelevuus on levyn mittaan jo yltiöpäistä, mutta tällä kertaa riski kannattaa. Tässä ovat taikurit asialla, ja moninaisuudesta syntyy komea kokonaistaideteos.

Itse nautin eniten trion itäisistä seikkailuista, sentimentaalisesta Armeniasta ja kuohuvasta Intiasta, sekä Ikosen kahdesta omasta sävellyksestä, jotka olisin mieluusti jo nostamassa klassikon asemaan.

Keijukki, nyt ranskaksi nimettynä, on vikkelä, veikeä ja virtuoottinen, Satamatrilogian neljäs osa taas hauraana hehkuva. Levyn äärilaidat ovat mestarillisia sävellyksiä, täydellisiä toteutuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.