Suomen johdolta jyrkkä tuomio iskulle sananvapautta vastaan

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Kööpenhaminan ampumatapaukset kertovat, että tämänkaltaiset iskut ovat mahdollisia myös Pohjoismaissa. Markku Ulander / Lehtikuva

STT

Suomen presidentti ja keskeiset ministerit tuomitsivat sunnuntaina Kööpenhaminan edellisillan ja -yön iskut hyökkäyksenä sananvapautta vastaan. Suomi myös korotti Ruotsin tavoin valmiustasoa terrorismin varalta.

Presidentti Sauli Niinistö tuomitsi jyrkästi terrorismin ja lähetti surunvalittelut Tanskaan.

– Kööpenhaminan tapahtumat ovat järkyttäneet meitä kaikkia, Niinistö sanoi lausunnossaan.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) tuomitsivat hekin jyrkästi Tanskan iskut. Stubbin mukaan ne oli suunnattu avointa yhteiskuntaa ja ilmaisunvapautta vastaan.

Tuomiojan mukaan Kööpenhaminan ampumatapaukset kertovat, että tämänkaltaiset iskut ovat mahdollisia myös Pohjoismaissa. Kokonaiskuvaa Suomen turvallisuustilanteesta Tanskan attentaatti ei silti muuta.

– Mutta vaikkei Suomessa olisikaan kotimaista kohdetta, ulkomaalaiset vieraat voivat olla täällä kohteita vastaaville iskuille, Tuomioja kommentoi STT:lle.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) toi esiin huolensa juutalaisvähemmistön turvallisuudesta. Hänen mukaansa iskut muistuttivat, että terrorismin ja antisemitismin noustessa Euroopassa on puolustettava sanan- ja uskonnonvapautta myös Suomessa.

Räsänen kertoi, että Suomen poliisi on korottanut valmiuttaan muun muassa juutalaisten seurakuntien tilojen ympäristössä. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero täydensi, että Tanskan iskuihin liittyvien piirteiden vuoksi valmiutta on nostettu Helsingissä tietyissä paikoissa.

Suojelupoliisi selvittää, onko Tanskan tapauksella yhtymäkohtia Suomeen. Supon mukaan sellaisesta ei ollut löydetty merkkejä sunnuntaihin mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.