Lapin sairaanhoitopiiri tehosti turistien hoitokulujen perintää

STT

Lapin sairaanhoitopiiri on onnistunut vähentämään tuntuvasti maksamatta jääneitä hoitokuluja, jotka kertyvät ulkomaalaisten lomailijoiden sairaalakäynneistä. Potilaiden käytännön asioiden hoito on nyt keskitetty vakinaiselle turistisosiaalityöntekijälle, joka huolehtii muun muassa yhteyksistä vakuutusyhtiöihin ja hankkii niistä maksusitoumuksia.

Lapin kiivaimman sesongin aikana sairaalahoitoa tarvitsee keskimäärin 120-150 ulkomaalaista matkailijaa. Hoitopäivien määrä on paljon suurempi. Tänä talvena suurin yhden potilaan hoitokulu on noussut yli 30 000 euroon.

Sairaanhoitopiirin johtajan Jari Jokelan mukaan hoitomenoja ja niiden takaisinsaantia lasketaan tarkemmin vasta tämän sesongin päätteeksi. Joulukuusta huhtikuulle pelkästään ulkomaalaisten turistipotilaiden asioihin keskittyvä sosiaalityöntekijä Hanne-Mari Seppälä arvioi, että rahallinen hävikki on jo saatu tuntuvasti pienenemään.

Laskujen maksaminen ei sinänsä ole ongelma, sillä lähes jokaisella matkailijalla on vakuutus.

Seppälän mukaan tiedot saattoivat aiemmin vain hukkua, kun niitä pyörittelivät useat eri ihmiset. Myös vakuutusyhtiöt reagoivat paremmin, kun asiat hoituvat yhden henkilön kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.