Ei enää nollatuntisopimuksia – minimityöajan puolesta kampanjoitiin Jyväskylässä

Ilpo Taipalus (oik.) allekirjoitti lauantaina kansalaisaloitteen nollatuntisopimukset kieltäväksi laiksi. Vasemmalla Vakiduuni-kampanjan Teemu Parantainen. Sami Saarenpää

Tomi Tuomaala

Puolueiden vaalistarttitapahtuman kainalossa Jyväskylän Kävelykadulla kampanjoitiin lauantaina myös minimityöajan puolesta. Vakiduuni-kampanjan kansalaisaloite niin sanottujen nollatuntisopimusten estäväksi laiksi sai nopeasti runsaasti uusia allekirjoittajia. Nollatuntisopimukset ovat työsopimuksia, joissa työhön kutsutaan tarpeen mukaan, ja viikoittainen tuntimäärä voi jäädä jopa nollaan.

Kampanjan tavoitteena on, että lailla taattaisiin osa-aikatyöhön vähintään 18 tunnin viikkotyöaika. Poikkeuksen voisivat kuitenkin muodostaa esimerkiksi opiskelijat, lapsiaan hoitavat vanhemmat ja osa-aikaeläkeläiset, jotka itse haluavat tehdä vähemmän töitä.

Kävelykadulla kansalaisaloitteen allekirjoitti muun muassa jyväskyläläinen Ilpo Taipalus.

– Eihän sellainen nollatuntisopimus ole mistään kotoisin, että odotellaan töitä ja sitten ollaan pari tuntia... Onhan siinä oltava edes minimitunnit, muuten kyseessä on päivystysluonteinen työ, jossa päivystyksestä ei edes makseta, Taipalus sanoi.

– Nyt ei tarvitse edes valehdella, kun sanon, että hyvin menee. Paljon ihmisiä on tullut paikalle varta vasten allekirjoittamaan, sanoi Vakiduuni-kampanjan Sami Vironen.

Vironen on Metalliliiton toimitsija, joka järjestää tapahtumia yhdessä paikallisten aktiivien kanssa. Jyväskylän lisäksi tänään järjestetään Vakiduuni-tapahtuma Tampereella. Turussa ja Oulussa kampanjoidaan tulevana viikonloppuna, ja helmikuun lopussa tapahtumat järjestetään vielä Kuopiossa ja Helsingissä.

Eduskunnan on otettava lakialoite käsittelyyn, jos sen kannattajiksi ilmoittautuu vähintään 50 000 kansalaista puolen vuoden kuluessa. Vakiduuni-kampanjan kansalaisaloite julkaistiin 15. tammikuuta, ja lauantaina kello puoli kaksitoista sillä oli vajaat 8 000 kannattajaa.

Tuleeko 50 000 nimeä puolessa vuodessa?

– Tulee tulee, uskon siihen ihan vakaasti, Taipalus sanoo.

Kampanjan verkkosivut: operaatiovakiduuni.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.