Influenssaepidemia ei osoita merkkejä laantumisesta

THL:n mukaan etenkin riskiryhmiin kuuluvien tulisi ottaa influenssarokote. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

STT

Ärhäkkääksi ennustettu influenssaepidemia ei osoita merkkejä laantumisesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan varsinaista piikkiä tartunnoissa ei ole nähty, mutta uusien tapausten määrä kasvaa tasaisesti.

- On vaikea kuvitella, että epidemia lähtisi tästä pian laantumaan. Virusta on tavattu kaikkialla Suomessa, ja sillä on otolliset mahdollisuudet levitä hiihtolomakauden aikana, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Niina Ikonen.

Valtaosan tartunnoista on aiheuttanut muuntunut influenssa A(H3N2)-virus, johon kausi-influenssarokote ei enää tehoa kunnolla.

- Rokotteen suoja on osittain heikentynyt, koska rokotteen virus ei enää vastaa tällä hetkellä kiertävää virusta. Pelkona on siksi ollut, että tulossa olisi rajumpi epidemia, Ikonen sanoo.

THL suosittelee edelleen influenssarokotuksen ottamista, sillä liikkeellä on myös sikainfluenssana tunnettua (A)H1N1pdm09-virusta ja B-virusta, joihin rokote puree. Niin sanotun ristisuojan kautta rokote voi osittain suojata muuntuneelta A-virukseltakin.

Aikaisempina vuosina (A)H3N2-viruksen aiheuttamat sairastumiset ovat voineet olla vakavia, joten etenkin riskiryhmään kuuluvien tulisi ottaa rokote. Riskiryhmään luetaan esimerkiksi vanhukset ja pienet lapset.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut