Kirja: Joka viides lapsi on yksinäinen

Dosentti Niina Junttilan mukaan joka viides koululainen kokee olevansa jossain vaiheessa yksinäinen. Ville Mäkilä

STT

Joka viides koululainen kokee olevansa jossain vaiheessa yksinäinen. Näin todetaan dosentti Niina Junttilan kirjassa Kavereita nolla (Tammi 2015). Kirjassa on hyödynnetty tuhansille suomalaislapsille vuosien varrella tehtyjä haastatteluja ja kyselyjä.

Lasten ja nuorten yksinäisyyttä pitkään tutkinut Junttila sanoo, että yksinäisyys saattaa johtaa moniin ongelmiin jo nuorella iällä. Osa lapsista masentuu, ja he saattavat ajatella, että on yhdentekevää, onko olemassa vai ei.

- Jos lapsi jatkuvasti torjutaan, hän alkaa uskoa, että hänessä ei ole mitään hyvää eikä kukaan ole hänestä kiinnostunut. Tällöin lapsi ei ehkä jaksa enää yrittää, vaan hän jättäytyy omasta tahdostaan kaveriporukan ulkopuolelle ja pyrkii näin säästämään itseään.

Junttilan mukaan lapsen yksinäisyyttä voi olla vaikea tunnistaa. Lapsi voi näyttää yksinäiseltä, vaikka hän viihtyisi omissa oloissaan ja voisi mielestään hyvin. Toisaalta "porukkaan päässyt" saattaa kokea, että häneltä puuttuu tosiystävä, jolle uskoutua.

- Tämä on hankala asia, mutta usein asia selviää ihan vain kysymällä. Lapsen reaktio paljastaa yleensä asian oikean laidan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.