Sarja päättyy – edessä uusinta

Annakaisa Hermunen

Ylläoleva tv-sarjojen otsikko tulee ruudusta joka päivä. Sanapari sopii myös Ukrainaan ja sen kansan tuskaan. Päivästä toiseen ruutu näyttää väkivaltaisesti kuolleita ja haavottuneita. Kaikki tämä kauheus keskelllä Eurooppaa.

Suomen asema tässä tilanteessa ei ole kovin mukava. Maallamme on aivan poikkeuksellinen maantieteellinen asema Venäjän kupeessa, yhteistä rajaa yli tuhat kilometriä. Naapurimaan Ruotsin tilanne on toinen; ei sotia.

Suomen valtiomies on nyt toiminut viisaasti ja tiukasti. Sauli Niinistö on tärkein osa ulkopolitiikkaa. Vaikka mies ei muistuta fyysisesti entisiä johtajia niin hänestä löytyy kuitenkin J.K. Paasikiveä ja Urho Kekkosta. Vahvuus ja selkeys maataan suojellessa. Ei ikinä uskoisi, että Niinistö on noussut puolueesta, jonka pääministeri on lähes poliittinen pelle. En mainitse nimeä. Kaikkihan tunnistavat hänen tapansa puhua ja esiintyä. Hänen hahmonsa on kuin sliipattu miesmalli. Hän on kuin minä, minä kantapäästä päälakeen.

Maailman hankaluus näkyy myös meillä. Maailmantilanne on esillä jokaisella televisiokanavalla. Siviilien tuska ja sotilaitten mykkä katse kertovat, kuinka Eurooppaan on tullut sota. Politiikkojen slimmatut puvut vilahtavat, kun taas mentin kokoushuoneisiin ilman minkäänlaista tulosta. Venäjän kansa odottaa voittoa. Taistelu tuntuu turhalta. Eräitten arvioitten mukaan kuolleita on yli 5000.

Ei löydy sellaista päivää tai iltaa, ettemme näe taistelujen tilanteita. Ihmettelen, miten suomalaiset sotakirjeenvaihtajat pystyvät ja jaksavat raportoida tilanteesta. Katselen Kolmosen Petri Sarasteen kasvoja. Hän on paljon nähnyt ja yhtä paljon kokenut. Sotilaitten kypärä suojelee häntä. MTV:n reportterista on tullut täysverinen kirjeenvaihtaja.

Katsoin viikolla tv-uutisia. Siinä Vladimir Putin vieraili Egyptissä virkaveljensä presidentti Abdel Fattah al-Sisin luona.

Mikä olikaan tuliaisena tulevan kaupan myötä: Kalashnikov-rynnäkkökivääri. Voisiko olla sopivampaa tuliaista mieheltä, joka polttaa maata ja ihmisiä. Putin on ehkä maailman kuvatuin hallitsija, hirmuhallitsija. Usein sanotaan, että ihmisestä näkee kaiken. Putin kohdalla se näkyy. Jopa tuntuu, että miehellä ei ole kaikki kunnossa. Kylmällä käsialalla hän haluaa piirtää Euroopan kartan uusiksi. Näin hän sopii edeltäjiinsä, esimerkiksi J.V. Staliniin.

Asiantuntijat sanovat, että näillä hirmuhallitsijoilla on tarve kasvattaa maataan. Heille ihmisten kuolema ja kärsimys ei merkitse mitään Putinin yksi ystävistä on Venäjän ortodoksisen kirkon pää Kiril. Miten ihminen voi olla nöyrä Jumalan edessä ja samalla tappaa itselle tarpeettomia. Ei voi sanoa muuta kuin että tämä ystävyys on jumalaton.

Me Suomessa emme ole Ukrainan kriisin ohikulkijoita. Päivittäin tiedotusvälineet ovat kertoneet Keski-Euroopassa käytävän sodan kulkua. Televisio ja radio ovat käyneet läpi Ukrainan sodan tapahtumia. Ehkä railakkaammat kommentit on nähty entiseltä ykkössotilaalta Gustav Hägglundilta. Hän ei ole säästellyt sanoja kuvaillessaan Venäjän aikeita Suomen suhteen historian kuluessa. Suomea iso kansa ei vaan ole voittanut.

Televisio on näyttänyt lähes kaikki sotamme. Tuntemattoman sotilaan, Raatteen tien, Tuntemattoman toisen version ja Lupauksen. Ehkä kuvaavin repliikki löytyy Tuntemattoman toisesta versiosta. Siinä suomalainen sotilas sanoo taistelussa: ”Loppuuko sieltä miehiä ollenkaan.”

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut